Няма друга Македония, освен нашата, изхвърли се Заев. После се отметна

Зоран Заев, снимка: Infomreja.bg, архив

"Няма друга Македония, освен нашата", заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев в интервю за електронната гръцка медия "Прототема", цитиран от БГНЕС.

Неговото изявление е част от усилията му да накара гражданите на страната да гласуват по време на референдума за ратифицирането на Договора от Преспа, който сложи край на дългогодишния спор за името и дава възможност на Македония да се присъедини към НАТО и да започне преговори за членство в ЕС.

"Северната част на Гърция е Гърция, а западната част на България е България. Няма друга Македония, освен нашата. Няма друга на света. И знаейки нашите перспективи за в бъдеще, ние трябва да го направим за следващите поколения, за нашите деца. И затова е аз смятам, че имаме сериозна причина да се обединим", заяви Заев.

В същото интервю Заев повтори, че ратификацията на договора ще доведе до това "македонския народ" да има международно призната страна и признат "македонски" език, като добави, че след това никой не може да опровергае "нашата македонска идентичност."

Заев сподели, че добавката "Северна" към името на страната не е лесно за приемане от гражданите, но призна, че позитивите от сделката за името са повече от негативите.

Интервюто провокира гневна реакция от Гърция. Гръцки дипломатически източници изразиха раздразнението си, което е принудило министър-председателя на Македония да промени позицията си.

В съобщение, публикувано от Македонската информационна агенция, Заев е отбелязал, че "част от географския регион Македония е в Гърция, част е в България и северната част е нашата държава".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK