Факелно шествие за Деня на будителите в Сандански

Снимка: Infomreja.bg

Община Сандански ще отбележи 1. ноември - Деня на народните будители, с поредица от събития, които ще бъдат посветени на българските будители, запазени в паметта на българския народ.

На 31 октомври, 18:00 ч., факелно шествие на III ОУ „Христо Ботев“ ще „подпали“ духа на книжнината в града.

На 1 ноември, 09:00 ч., ще бъде отслужена Света литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в църквата „Св. св. Козма и Дамян“.

От  11:00 ч. творческа програма пред паметника на Васил Левски, организирана от община Сандански, ще весели гражданите. В програмата участва ДГ „Радост“ и Клуб на учителите-пенсионери „Будител“.

От 18:00 ч. ще бъде открито национално състезание по физика в Дома на културата.

В същия час ще се състои и награждаването на „Будител на 2018 г. за община Сандански“, организирано от НЧ „Отец Паисий 1919“ в „Интерхотел Сандански“.

На 2 ноември то 17:30 ч. в музея се открива изложбата „Бележити санданчани“ в чест на 95 години от рождението на Найден Николов.

Археологическият музей ще почете посмъртно човека, благодарение на когото съществува като културна институция и музей. В негова чест новата експозиционна зала, открита на 16.02. ще бъде наречена „Найден Николов“.

Найден Николов е най – важната фигура в музейното дело в Сандански от създаването на Археологическо дружество “Струма“ през 1936 г. до днес.

Интелигентен и тих, той посвещава живота си на проучването, събирането и опазването на културно – историческото наследство на Община Сандански.

Методи Златков, асистент в секция Средновековна археология към НАИМ – БАН, ще изнесе лекция за живота и делото му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK