Фабрика за пелети заработи в Разлог

снимка: Община Ралог

Фирма за производство на екологично чисто гориво за отопление отвори врати в Разлог. 45 души започват работа в производството на пелети.

Кметът Красимир Герчев подписа удостоверението за въвеждане в експлоатация на фабриката, която е собственост на фирма "Проджетто Еколоджиа" ООД с директор  италианецът Лино Леонардо Пилони.

Инвеститорът коментира, че добрият инвестиционен климат в община Разлог е основа за реализирането и развитието на поставените цели. Кметът бе категоричен, че администрацията е съдействала в максимална степен за изваждането на необходимите документи. „Ценим и уважаваме инвеститорите на територията на общината. Създадените 45 работни места са поредна крачка в справянето с безработицата.”, допълни още инж. Красимир Герчев.

„Когато се заех с изграждането на фабриката си поставих няколко цели, пряко свързани с дейността на нашата фабрика. Първо, да се изгради инсталация за този вид производство, подобна или по-добра от съществуващите в Европа. Второ, производство на продукт с качества подобни или по-добри от  тези на останалите пелети, които се продават в Европа. За нас и нашите клиенти е важно да се използва само дървесина, без никакви добавки в производствения процес. Инвестираме за обучение и квалификация на работници, които биха гарантирали бъдещото развитие на сектора”, каза Лино Леонардо Пилони.

Пелетът е екологично чисто гориво, което се произвежда от отпадъците от преработването на дървесината. Тази сурвина е търсена и ценена на европейския пазар. Чрез производството на пелети се оползотворяват и преработват всички дървесни отпадъци, което води до създаване на един завършен цикъл, щадящ околната среда, категорични са от италианската фирма.

Първият завод за пелети е построен през 2006г. в Разлог, който собствениците определят по-скоро като „експеримент”. Към края на 2008 година италианските инвеститори решават да построят новата фабрика, а към края на 2009г. директорското място заема Лино Леонардо Пилони.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK