Молдовци обрали банкоматите в Пловдив и София

Снимка: бТВ

Двама молдовски граждани са извършителите на взломната кражба на над 200 хиляди лева от банкомат в жилищен квартал “Тракия” на 6 юли т.г. в Пловдив.

Подробности около проведеното разследване и разкриване на престъплението бяха оповестени на брифинг днес в сградата на полицията в града от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски, директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков и заместник-административният ръководител на Районна прокуратура – Пловдив и наблюдаващ досъдебното производство Румяна Зайкова-Калеева.

Единият от извършителите, на 22 години, е задържан за срок до 72 часа. Предстои в петък прокуратурата да поиска пред съда мярката му за неотклонение да бъде удължена за постоянно. От властите в Молдова е получена информация, че той е криминално проявен и издирван. Съучастникът му, който е успял да избяга извън България, е обявен за издирване.

Около 88 хиляди лева от общата открадната сума от банкомата са били намерени у задържания. Друга част от парите са обгорели повреме на взрива, а останалите пари мъжете са опитали да пласират в различни чейндж бюра.

Главният секретар на МВР подчерта, че до успешната реализация се е стигнало благодарение на професионалната и екипна работа на служителите от областните дирекции в Пловдив, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен и СДВР. Той допълни, че под координацията на ГДНП и доброто взаимодействие с Районна прокуратура – Пловдив, която наблюдава случая, разследващите са успели в кратък срок да неутрализират двамата чужденци.

По думите му, молдовците имали афинитет към подобни престъпления в различни държави, използвайки различни методи за конспиративност и бързо напускали пределите на страните, което ги прави трудни за задържане. В нашата страна двамата са влезли в средата на миналия месец като туристи и временно са пребивавали в различни градове, основно в София, Бургас и Варна.

В хода на разследването е установено, че  двамата са съпричастни и към опита за взломяване на банкомат в жк “Люлин” в столицата в началото на този месец. Както и в Пловдив, те са използвали същите способи и същия автомобил, чийто номера са били подменяни с откраднати табели от паркирани в близост коли. На експертите в разследващия екип е направило впечатление, че при взрива на банкомата в Пловдив е използван пропан-бутан, което е по-нетрадиционен способ, създаващ условия за самонараняване.

Изключително добра роля за разкриването им е изиграла и изградената система за видеонаблюдение в градовете, където двамата са пребивавали за кратко. “Средствата, инвестирани от Община Пловдив в тази насока, изцяло се оправдават от положителния резултат при използване на видеосистемата за разкриване на подобни тежки престъпления”, заяви старши комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР-Пловдив.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK