Език мой - враг мой. За грамотността и правилата в българския език

Снимка: Infomreja.bg

Грамотността е наболяла тема също като тази за здравеопазването в България, насилието над медици, миграцията. Да си грамотен обаче се оказва талант, както смятат някои студенти, бъдещи филолози. "Българският език е най-трудният език в света", се шири всеобщото мнение.

През 2015 г. бе издаден последният Официален правописен речник на българския език от БАН. В него правилата се оказват доста спорни и повдигат доста спорове дори и между специалистите. 

Къде има тире, запетая и защо правилата за слято, полуслято и разделно писане са сред основните теми. В някои точки не става ясно защо се пише така, а не по друг начин, но всеки, стремящ се да бъде грамотен, трябва да се съобрази с БАН. 

Една запетая може да бъде предмет на спор. Дали след „МВР-Благоевград“ има знак, или не? А на тирето мястото там ли е? Да не говорим, че ако сте завършили филология, ще зададете още поне пет въпроса. 

Службата "Езикови справки" към Института по български език към БАН отговаря всеки ден на телефоните 0900 12 230, 0879 66 83 63. Там любезни специалисти ще ви обяснят как правилно да пишете. Макар че се оказва, че спорните въпроси не са спорни само за вас, а и "от горе“ не могат да отговорят. Защо се достига до това "объркване" на езика не е също ясно. Причината е много промени в правилата, направени през годините, да не говорим за многото чуждици, навлезли в езика ни. 

Медиите, наричани „четвъртата власт“, диктуват също правописа и правоговора. Човек е склонен да вярва на написаното във вестника или по телевизията, тъй като това са масови средства за информация и „не би трябвало“ да има грешки. Това обаче не е така.

На табела, поставена в Национален парк „Рила“, пише „РиболовА забранен!“. Всеки второкласник разбира къде е грешката. Но както всичко останало, така и въпросът за грамотността, остава в нашите ръце.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK