Езерото в Бачиново остана без черни лебеди

Снимка: Infomreja.bg

Избяга и третият лебед, останалите два са в Струма

Езерото в Бачиново остана без черни лебеди.

Двата черни лебеда бегълци от бачиновското езеро са открити, но в река Струма още вчера.

След вчерашната акция с опити по залавянето им, днес те плуват свободно в Струма, а не в езерото, сред останалите диви зеленоглави патици, гъски и мускусни патици.

Вчера, по информация на Община Благоевград, двата лебеда бяха засечени в река Струма край Симитли, отплували до там по течението на река Бистрица, преминаваща през Благоевград.

Оказа се, че птиците са избягали след убийството на единия им побратим. Злосторникът е лисица, засечена от камерите в парка, която нападнала единият от шестте черни лебеда, а по-късно и другия. Така труповете са два, уточни Васил Бачев за ИНФОМРЕЖА.

Лисицата е умъртвявала и патици, предположи Иван Кацарски, намерил трупа на първия лебед.

След като големите птици се уплашили – решили да намерят по-безопасно място за живот. Служители на „Биострой“, фирмата поддържаща парка и обитателите му, не успяха да заловят лебедите с примамка хляб. Сега те хранят животните в Струма, за да не избягат и оттам.

Търси се и третият лебед.

Парк „Бачиново“ ще охрана през нощта – от няколко дни човек дебне за лисицата убиец, но резултатите към момента са нулеви.

Социализираните птици пък са изгубили инстинкта си и често излизат на суша в близост до хората, което улеснява хищниците.

Днес в езерото са само белите лебеди, които не излизат от водата.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK