Евтанизирането на козите и овцете в Ямболско продължава, напрежението също

Снимка: бТВ

Напрежение в Ямболско – хората в три села се опитаха да попречат на принудителното избиване на животните им. Протести и блокади спряха временно евтанизирането на козите и овцете, но трябва да бъдат избити стотици, заради откритите случаи на чума.

Пристигналият спешно на място министър на земеделието Румен Порожанов обеща на хората по-високи компенсации и евтанизацията продължи.

Сутринта жива верига спря ветеринарите, тръгнали към фермата с овце в края на селото. Според местните хора се убиват здрави животни.

На третия ден от установяването на огнището в това село беше изградена и дезинфекционна площадка.

Докато хората чакаха земеделския министър край площадката, в другия край на селото започна унищожаването на стадо овце.

 „Резултатите от лабораторията във Франция ще покажат какъв щам е чумата по дребно-преживните животни. Имаме вече доста положителни проби, за съжаление”, обясни министър Порожанов на хората.

По думите му според изискванията на европейската директива в трикилометрова зона от едно огнище, всички животни трябва да бъдат евтанизирани.

Порожанов е обещал на местните хора да имат избор дали за евтанизираните животни да им бъде платено с пари или да им бъдат докарани нови овце и кози, за да възстановят стадата си. Въпреки това местните хора настояват за по-висок размер на паричното обезщетение, защото се притесняват, че ще бъдат компенсирани с нискокачествени животни.

„Ако продължава да има огнища на болестта, не е изключено да се наложат много по-сериозни санкции върху страната ни”, заяви изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.

Европейски експерти ще установят как са се справили властите у нас със заразата.

В понеделник започва изплащането на обезщетенията на засегнатите в първите огнища на болестта./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK