Евросъюзът оряза €105 млн. от помощта за Турция

Снимка: БТА, архив

Европейският съюз ще намали със 105 млн. евро помоща си за Турция през 2018 г, заради проблемите с демокрацията и върховенството на закона след потушаването на опита за преврат срещу президета Реджеб Ердоган.

Това става по желание на европейските лидери, които под натиска на Германия одобриха намаляване на предприсъединителната помощ за Турция.

Размерът на намалението беше договорен рано тази сутрин в преговорите между страните членки, Европарламента и Еврокомисията за размера на бюджета на ЕС за 2018 г. За сравнение през тази година най-старата кандидатка за членство в ЕС е разполагала с €636 млн.

Формалното решение за перата, по които финансирането ще бъде намалено още не е взето, но гласуването на бюджета дава представа за размера на санкцията. Евролидерите дебатираха предложения за орязване от 25 до 75%, но окончателната преценка беше оставена на Европейската комисия.

През 2018 г ЕС ще разполага с бюджет от 144,68 млрд. евро и е предвидил резерв от €15,5 млрд.

Трите страни преговаряха в Брюксел в течение на 16 часа без прекъсване в петък, като окончателното разпределение на средствата беше договорено в 4,50 ч. българско време тази сутрин. До маратона се стигна, след като страните членки, отказаха да приемат завишенията на разходите, поискани от Европейския парламент.

В крайна сметка бюджетът за догодина ще е по-голям със 17 млрд спрямо настоящия, като увеличението основно ще бъде в парите за кохезионните фондове, които навлизат в активен етап на изпълнение на проектите, както и в програми за развитие на икономиката и за издръжката на администрацията.

Помирителните преговори доведоха до добавяне на средства за програмите за студентски обмен “Еразъм+” (+20 млн евро), за научни изследвания “Хоризонт 2020” (+70 млн.) и за малкия бизнес “Козме” (+15 млн.), спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия.

Повече пари ще бъдат похарчени и за непосредствените съседи на ЕС в Западните Балкани, Северна Африка и за Украйна, Грузия и останалите партньори от Изток, където сумата е увеличена с 80 млн.

Помирителните преговори между евроинституциите доведоха и до увеличение на бюджетите на европейските агенции, които се борят с миграцията, но като цяло портфейлът за сигурност и граници е намален спрямо 2017-а за сметка на орязване на фондовете за страните членки. Догодина за миграция и сигурност ще бъдат похарчени €2,98 млрд.

Единственото непроменено перо след преговорите са разходите за издръжка на европейската администрация, които ще възлязат на €9,7 млрд.

"Бюджетът дава адекватни средства за европейските приоритети и бюджетни линии”, заяви естонският зам.-министър Март Кивине, който води преговорите от името на страните членки. Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, който оглавяваше екипа на Европейския парламент, каза че бюджетът "отговаря на нуждите на ЕС и на очакванията на гражданите".

Сега предстои формалното приемане на договореното от Парламента и Съвета преди бюджетът да започне да се изпълнява. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK