Евростат: Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди

Снимка: novini.bg

Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди. Като цяло общата сума на страните-членки на ЕС, похарчена за жилищни нужди през миналата година, е приблизително около 2 400 млрд. евро, равняваща се на 16,4% от БВП на Евросъюза, отчита Евростат.

В по-голямата част от държавите-членки на ЕС жилищните разходи представляват най-съществената част от разходите на домакинствата, като през 2016 г. най-голям е бил делът на домакинствата със значителни жилищни разходи в Дания – 30%, Финландия – 28% и Великобритания – 27%, следвани от Франция, Швеция и Чехия с по 26%.
 

На обратния полюс с най-нисък дял на разходи от домакинствата, изразходвани за жилищни нужди, са регистрирани в Малта – 10%, Литва – 15%, Кипър – 16% и Естония – 17%. Според европейската статистика около 11% от населението на ЕС e живеело през миналата година в домакинства, които са изразходвали 40% или повече от своя разполагаем доход за жилища.

През 2016 г. повече от половината от населението във всяка от държавите-членки на ЕС, е живеело в собствени жилища, като делът варира от 52% в Германия – до 96% в Румъния.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK