Евростат: Даваме повече пари за колата си, отколкото за дома

Снимка: novini.bg

Изследване на „Евростат“ показва, че българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото за битовото обзавеждане на домакинството. общите потребителски разходи за „обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата“ в ЕС през 2016 г.

Според статистиката българинът отделя за автомобила си около 7,6% от общите си разходи (при среден показател за ЕС от 6,3%), докато за поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане отделя едва 5 на сто от същите разходи (при среден показател за ЕС от 5,5%). През 2016 г. средният общ разход на домакинство у нас е бил около 11 000 лева, по данни на НСИ.

За обзавеждане, поддържане на жилището (без консумативи като отопление и вода) или купуване на различни уреди за дома – българското домакинство е отделяло средно по около 400 лв., а разходите средно на едно лице са били около 175 лева.

В същото време разходите за транспорт на едно домакинство у нас са били над 700 лева или за едно лице средно по около 320 лева, показват данни на родната статистика. През миналата година почти сто процента от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон, показват още данниете.

Малко над половината от сънародниците ни (52%) са имали компютри плюс Интернет, а около 35% от домакинствата у нас са притежавали климатик. Едва 50% от домакинствата обаче са имали личен автомобил. За него едно българско семейство е можело да си позволи да закупи средно по около 300 литра гориво годишно от общите си разходи, според статистиката, без да се броят разходите за ремонти или осигуряване на автомобила с различни застраховки.

През 2016 г. домакинствата в ЕС са изразходвали 5,5% от общите си потребителски разходи за „обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата“. Това представлява общ разход от над 443 млрд. евро, което съответства на 3% от БВП на ЕС или 900 евро на жител на ЕС, показва анализът на „Евростат“. Годишните разходи на домакинствата за обзавеждане, домакински уреди и обичайно техническо обслужване на домакинствата са били приблизително еквивалентни на разходите, изразходвани за техните лични автомобили, при среден разход в ЕС от 6,3% за тази цел.

През 2016 г. най-голям дял от общите си разходи за обзавеждане, домакински уреди и поддръжка на домакинствата са отделяли домакинствата в Малта (7%), Германия (6,8%), Австрия (6,6%), Литва (6,5%), Белгия и Италия (по 6,2%) и Словакия (6%). В противоположния край на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция – 2,8%, Латвия – 4%, Испания – 4,2%, Ирландия и Кипър – по 4,3% и др. Най-много са „свили коланите“ около поддръжката на дома в Гърция – през 2006 г. южните ни съседи са отделяли около 5,2% от общите си разходи за обзавеждане и домакинска поддръжка, докато през миналата година този процент е спаднал до 2,8%. Обратно, делът на домакинските разходи за обзавеждане се е увеличил значително в Полша – от 4,3% през 2006 г. – до 5,3% през миналата година, отчита „Евростат“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK