Европроект развива творчеството на децата в СОУ „Никола Вапцаров” - Хаджидимово

снимки: Заприна Глушкова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

Европейски проект ще развива творческите възможности на децата от СОУ „Никола Вапцаров”, гр. Хаджидимово.  Това стана след подписване на договор за финансова подкрепа на 20 септември между СОУ „Никола Вапцаров”  - Хаджидимово и Центъра за развитие на човешките ресурси по Секторна програма "Коменски" и "Учение за цял живот".

Темата на одобреното предложение е Identité européenne – l’unité dans la diversité /“Европейската идентичност – единство в многообразието”/. Проектът е финансиран с 20000 евро и ще се осъществи за периода от 01.08.2012 до 31.07.2014 година.

От общо осемте партньора по проекта, които включваха Португалия, България, Гърция, Италия, Франция, Германия, Турция и Румъния, одобрени бяха само пет - Германия, България,Турция, Италия и Франция.

Проектът залага на специфични цели за интегриране на проектните дейности в учебната година за обогатяване на учебния процес, прилагайки драма техниките в класната стая. Също така ще се даде изява на артистичните заложби на децата в най-различни сфери на изкуството. Основните дейности ще включват проучване и изготвяне на доклади и презентации на френски език за националната музика, песни, танци, носии, кухня.

Проектът ще обхване общо 300 деца и 25 учители. Ще бъдат организирани и много доброволчески акции, училищни театри, изложби, постановки и други. Избран е вътрешноучилищен екип за управление на проекта и екип от учители-консултанти, които са специалисти в съответната област. За реализирането на планираните дейности ще участват 100 деца от училището. Предвидени са по 12 мобилности на ученици и учители.

Екипът от учители от СОУ „Никола Вапцаров” който разработи проекта, заложи като основни цели чрез опознаване културата и традициите на родната си страна учениците да осъзнаят националната си идентичност, да почувстват национална гордост от културното богатство на родината си и същевременно да я представят на приятелите си от държавите партньори. От друга страна те ще имат възможност да опознаят друга култура, различна от тяхната, и ще се научат да бъдат толерантни и да уважават хората с различна култура и бит. Това ще засили европейското измерение на училищното образование и ще стимулира изучаването на чужди езици.

Участниците в проекта ще заминат на първата си работна среща по проекта в гр. Фридрихсдорф (Германия) през ноември 2012г. Там ще бъдат уточнени датите за официалните посещения на 12 ученици от всяко училище и техните ръководители. В това време ще се избере лого на проекта по предложение на ученици и ще бъдат обсъдени дейностите. С активното си участие в тези дейности учениците и учителите от СОУ „Никола Вапцаров” за пореден път ще докажат, че смисълът на образованието, освен в личностното развитие, е в доказването пред себе си и пред другите, а в случая и в доказването и пред света.

Вече започна подготовката за първата обща изява на децата през месец ноември – изготвяне на кратък речник с често използвани думи и изрази, еднакви за петте държави, както и изготвяне на доклади и презентации на френски език за националната музика, песни, танци, носии, кухня. Скоро ще бъде обявен училищен конкурс за лого на проекта. Обсъждат се идеи за представянето на България, Хаджидимово и училището на първата визита в Германия през ноември.

СОУ „Никола Вапцаров”  ще бъде домакин на партньорска визита през април 2013 година.

 

снимки: Заприна Глушкова
снимки: Заприна Глушкова
снимки: Заприна Глушкова
снимки: Заприна Глушкова

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK