Административен съд София област обяви за нищожно решение на ОбС-Кюстендил, за продажбата на Чифте баня

Снимка: Infomreja.bg

За нищожно решение на общинския съвет в Кюстендил, взето на 3. февруари 2015 годинa, за продажбата на известната Чифте баня обяви административен съд София област.

Делото се гледа в софийски съд, след като магистратите от Кюстендил, а и тези в Перник, си направиха отвод. Така съдебнатa сага за прочутата баня продължава. 

Още с вземане на решението от минипарламента за продажбата на Чифте бяна в града тръгнаха недоволства и протести. А местно сдружение внесе жалба в съда.

Повече от 3 години съдебният процес продължава и не е приключил окончателно.

Чифте баня е завършена 1912-1913 година от чеха Рудолф Фишер, който по това време изпълнява длъжността главен архитект на Кюстендил. Официалното й откриване става през януари 1914 година.

Лицензирана фирма, наета от общината, определи първоначална тръжна цена за обекта от 1 026 000 лева с прилежащ терен от 5,6 декара, оформен като парк с алеи и шадравани, с цветни петна и други.

Мнозина считат, че това е занижена цена. По справка от Националния институт за недвижимо и културно наследство административният съд София област приема, че Чифте баня е изключителна държавна собственост и общинският съвет в Кюстендил не е имал правомощия да се разпорежда с обекта, пише в мотивите на съда. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Същевременно през 2016 година съветниците взеха друго решение - за стартиране на процедура за отдаване на Чифте баня на концесия.

Това обаче не спря съдебните дела. Ако общината обжалва решението на административен съд-София област спорът ще продължи. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK