МОН: Учебниците са само 2,8 кг, децата да не носят излишни неща

В Министерството на образованието са измерили учебниците на петокласничката Теодора Божкова, която подаде сигнал до ДАЗД заради теглото на раницата си, и са установили, че те тежат само 2,8 кг.

Така от образователното ведомство прецениха, че останалото е сложено по желание на детето и на родителите. Ние измерихме само учебниците, за да видим реално колко е тяхното тегло. За нас е важно, когато говорим, наистина да намерим причината за това.

Измерваме, че учебниците тежат 2,8 кг. Важно е в тази раница извън задължителните учебници какво още може да се направи, поясни Пенка Иванова Директор на дирекция „Учебници и училищна документация“.

Според майката на Теодора, на детето ѝ е било препоръчано да закупи тетрадки с по-ниско качество хартия, която не тежи толкова много, но г-жа Иванова отрече това.
По думите на Иванова един от вариантите да се разреши проблема е да има шкафчета в училище, където да се държат учебниците, както и пособията по рисуване. Майката на ученичката, обаче припомни, че в повечето случаи закупуването на тези шкафчета се финансира от родителите, което е в разрез с принципа на безплатното образование.
 
По време на срещата в МОН зам.- министър Михайлова е признала, че задачите за упражнения по математика не са достатъчни, което принуждава българските учители да купуват помагала.

Освен това ще се обсъди идеята по-големите учебници да бъдат разделени на две части. Ние получихме жалбата и веднага взехме някакви мерки в посока на това, че този проблем е ясен и виден и по него се работи още от лятото.

Организирани са срещи с почти всички училища в София. Това е комплексен проблем, той няма как да бъде решен само от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), включени са представители на МОН. За ДАЗД е много важно да бъде чут гласът на детето, заяви Даниела Чирийска от ДАЗД.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK