Местната власт в Кочериново подкрепи децата с диабет

Снимки: Община Кочериново

Безрезервна подкрепа за децата с диабет показа местната власт в Кочериново, заставайки зад кампания, целяща да подобри възможностите за социализация и пълното им приемане в училищната среда. 

Семинар на тема „Деца с диабет в училище”, иницииран от Сдружение с нестопанска цел „Култура без граници” се проведе в града със съдействието на Общината. 

Над 2 000 българчета страдат от захарен диабет. Големият брой на заболелите е и главната предпоставка за подготовка на педагозите с основни знания за диабета и подхода към децата, страдащи от заболяването. 

Сдружение с нестопанска цел „Култура без граници”, чийто председател е Росица Пандова-Йовкова, работи в помощ на децата с диабет и организира безплатни обучения с медицински специалисти в училища и детски градини, с цел да докаже че диабетът не е страшна диагноза, а състояние и начин на живот. 

„Децата с диабет не са различни от възрастните и тяхното присъствие в детските градини и училищата не бива да буди страх у педагогическия и медицинския персонал. Те не бива да се чувстват дискриминирани, а да се интегрират успешно в училищната среда”, категорични са от Сдружението. „Култура без граници” прилага обучителна програма, създадена от проф. Мая Константинова - председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология /БНСДЕ/ и водещ ендокринолог и диабетолог. 

Програмата на курса „Превенция, лечение и контрол на захарния диабет в детска възраст” за медицински специалисти, работещи с деца, дава информация за причините, признаците и спецификата на захарния диабет, типовете диабет, лечението му, както и принципите на рационално хранене.

В рамките на семинара присъстващите имаха възможност да се видят нагледно как се измерва кръвна захар с глюкомер. Направена бе и демонстрация на работа с инсулинови писалки и инсулинови помпи.

 

КОМЕНТАРИ

do zapoznat17:03 - 15.09.2016
e kak kade sa sredstvata v djoba na krasa vylkodava nali trebva da xrani sino na shashavio goshe inache beshe ymrela ot glad
tochno taka16:47 - 15.09.2016
ot taq meka kitka minke nishto nestava samo znae da krade i semeistva da razvalq
запознат14:30 - 14.09.2016
Дрън, дрън на търкалета. И нищо конкретно за децата особено в тази община. Кмета нали щеше да дарява "негови" средствата от икономиите за предизборната кампания. Къде са ха ха. Сега поне общински можа да даде, но нали всичко трябва да се открадне и там няма.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK