Деца посетиха неолитното селище край Илинденци

Снимки: Община Струмяни

Малчуганите от община Струмяни посетиха неолитното селище в местността "Масовец" край село Илинденци. 

Емоционалната им визита, озаглавена "Разходка в миналото", бе част от провеждащата се в момента Лятна академия за децата на община Струмяни. 

Децата се запознаха с археологическото наследство в общината. С помощта на обществените възпитатели и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, те се докоснаха до интересната и увлекателна професия на археолозите, които им разказаха за своята работа.

Децата получиха още знания за историята, етнографията и културата на своето родно място в Посетителския център в Струмяни. 

Лятната развлекателна програма за децата на Струмяни продължава. Предстоят още екскурзии и вълнуващи инициативи. 

В момента на разкопките на неолитното селище край Илинденци се провежда се провежда лятната школа „Раждането на Европа”, която се осъществява съвместно от Фондация „Балканско наследство” и американския Институт за полеви проучвания.

Програмата на училището за археолози включва практическо обучение в полеви техники на проучване и документация, лекции и лабораторна работа по почистване и описание на новоткритите находки.

Сред тях, наред със занаятчийските инструменти от кремък, камък, кост и рог, се открояват и значими постижения на човешкия дух в областта на приложните изкуства като стилизирани керамични пластики на хора и животни, изключително деликатни накити – миниатюрни мъниста от глина и седеф, костени пръстени и гривни от средиземноморски миди, свидетелстващи за интензивни контакти на юг.

Ръководител на разкопките е д-р Малгожата Гребска-Кулова от историческия музей в Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK