Европейски ден без загинали на пътя (EDWARD) — 26 септември

Снимка: МВР

Тази година EDWARD ще се проведе под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя! “

На 26 септември за четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътната полиция (TISPOL) се провежда Европейски  ден без загинали на пътя, познат в страната ни под наименованието EDWARD.

Проектът традиционно е подкрепен от Европейската комисия и активностите в Дните на EDWARD за безопасност на движението по пътищата се комбинират с Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември). Тази година  EDWARD ще се проведе под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя! “, което е в контекста на Решение на Министерски съвет №16 от 17 януари 2019 г., с което 2019 е обявена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението по пътищата с мото „Пази семейството си на пътя!“

Национален координатор за операция EDWARD в страната е Главна дирекция „Национална полиция“, като към момента на страницата на EDWARD е активен т.нар. „брояч“ на деня, отчитащ оставащите дни до 26 септември. Идеята е в периода преди операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват, за рисковете, на които може да изложат останалите участници и за това как самите те може да допринесат за намаляването на рисковете на пътя. Поощрява се всяка дейност, която насърчава културата за пътна безопасност и се препоръчва дейностите да бъдат част от Дните за пътна безопасност.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеша или карат велосипед — всички участници в пътното движение са от значение и малките промени в поведението могат да бъдат изключително важни.

Областна администрация Благоевград е част от  инициативата, насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието ни при движение по пътищата, призовавайки всички – и водачи, и пешеходци – да преценяват по-адекватно рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им. Защото 26 септември може и трябва да бъде ден без жертви на пътя, като такъв може  и трябва да е всеки друг ден.

Областният управител Бисер Михайлов подкрепя проекта за провеждане на операция EDWARD на територията на област Благоевград с убеждението, че усилията на всички институции, на цялото общество трябва да се насочат към създаването и прилагането на устойчиви и ефективни модели за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия.

Органите на пътна полиция ще засилят контролната дейност и ще подпомагат в максимална степен за постигане на безопасност за всички участници в движението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK