Промени в Закона за НСО: Шефът сам да определя кой и как да бъде охраняван

Снимка: Infomreja.bg

Поправките регламентират решенията за степента на опасност на лицата и обектите, които трябва да бъдат охранявани

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внасят промените в Закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия да бъде охраняван от държавна охрана. Текстовете са изпратени за становище в ДАНС, МВР и държавните агенции "Разузнаване" и "Военна информация".

Поправките регламентират начина, по който ще се взимат решения за степента на опасност на лицата и обектите, които трябва да бъдат охранявани. Това ще прави директорът на НСО с потвърждение от президента, съобщава БНР.

"Началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Дръжавна агенция "Разузнаване" и "Военна информация", то и досега беше така, за изпълнение на правомощията си, за да вземе това решение", обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Лазаров каза още, че притеснения за еднолична власт не може да има. 

"В закона за НСО изрично е записано, че се действа при единоначалие. Тя, в крайна сметка, е военизирана служба, така, че притесненията не биха били по-големи и той няма такива, ако се касае например в Министерството на отбраната, първо. Второ, в закона си остава положението, че това е служба към президента и той осъществява общо ръководство и контрол. Това не се променя. Това е факт", отбеляза още той.

Измененията ще бъдат синхронизирани със Закона за МВР, който беше променен наскоро и който регламентира Главна дирекция "Жандармерия", "Специални операции" и "Борба с тероризма", за който държавният глава наложи вето, което депутатите отхвърлиха./ Bulgaria ON AIR

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK