Синдикати и работодатели искат допълнителен отпуск за родителите на деца до 14 години

Снимка: Нова тв

Предложението е това да става, докато не заработят детските градини и училищата

Докато все още няма яснота кога ще отворят градините и колко деца ще могат да приемат - синдикати и работодатели поискаха допълнителен отпуск за родителите на деца до 14-годишна възраст. Идеята е да има още 20 дни върху платения годишен отпуск. Държавата обаче още мисли по това.

Също както при промяната от извънредно положение в извънредна обстановка, нищо не се променя и за семейството на Светлана. Тя все още живее в условия на карантина. Не работи, защото няма кой да гледа детето ѝ.

„Аз съм фризьор и не мога да работя с нея. Не съм работила от 2 месеца. След като свършат отпуските и всички почивки, няма как децата да се скрият“, обяснява тя.

Затова синдикати и работодатели предлагат, докато не заработят детските градини и училищата, родителите на деца до 14 години да се ползват от 20 дни допълнителен платен отпуск.

„Ако не бъде приет този допълнителен специален отпуск, нито майката, нито бащата могат да продължат да си стоят вкъщи, за да гледат детето си, а няма и къде да го дадат през деня, така че да са спокойни, че детето им е в безопасност“, смята Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Работодателите също са съгласни да се лишат от някои свои служители, за да могат да ги запазят и да има кой да работи за тях след кризата.

„В момента има предвидени суми по мярката 60/40, които не са усвоени и би могло за един малък процент от хора да се направи оценка, колко би струвало едно подобно предложение и наистина да се върви към подпомагане на тези хора, които сега имат нужда“, каза Мария Минчева от Българската стопанска камара.

Засега държавата не приема такова предложение. „Една подобна мярка би струвала като минимум между 250 и 300 млн лева на бюджета“, обясни министър Сачева.

„В тежки ситуации е по-добре да не разпределяш дивиденти и бонуси, а да подкрепиш работниците си, защото когато започне да работи предприятието и икономиката като цяло, ти трябва да разчиташ на тези работници, които са обучени и знаят добре как да се работи в конкретното предприятие“, добавя Ваня Григорова.

Засега се прие само до 60 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов и осигурителен стаж. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK