Урсула фон дер Лайен представи своята визия пред евродепутатите

Снимка: News.bg

В дебат с евродепутатите, Урсула фон дер Лайен представи своята визия като председател на Комисията. ЕП ще гласува нейната номинация с таен вот с хартиени бюлетини в 19 ч. българско време.

Урсула фон дер Лайен представи своите политически приоритети, ако бъде избрана за председател на Комисията, пред евродепутатите в Страсбург тази сутрин.

Като посочи колективната необходимост за „здрава планета като нашето най-голямо предизвикателство и отговорност“, г-жа фон дер Лайен предложи по-амбициозни цели занамаляване на емисиите - от 50% до 55% преди 2030 г. и се ангажира да предложи „зелен курс за Европа“ и европейско законодателство в областта на климата в рамките на първите 100 дни от поемане на длъжността. Тя също представи планове за устойчиви европейски инвестиции (както и частичната конверсия на фондовете на ЕИБ в „климатична банка“) с цел предоставяне на един трилион евро в инвестиции в рамките на десетилетие.

Г-жа фон дер Лайен също подчерта, че ЕС трябва да установи икономика, която работи в полза на гражданите. За да може да се реализира това, обаче, „всички трябва да си поделят тежестта“ - включително технологичните гиганти, които осъществяват дейностите си (и трябва да продължат да го правят) в Европа, но не плащат на гражданите за достъпа до човешки и социален капитал в ЕС.

Потвърждавайки своя ангажимент за балансирано представителство на половете в колегиума на членовете на Комисията през нейния мандат, тя също подчерта необходимостта от решителни мерки в борбата срещу насилието над жените. Поради тази причина тя иска насилието над жени да бъде дефинирано като престъпление в Договорите на ЕС, като паралелно се довърши присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.

Г-жа фон дер Лайен изложи своя ангажимент за принципите на правовата държава като европейска ценност, като обяви, че има за цел да установи механизъм за наблюдение на ниво ЕС успоредно със съществуващите мерки. Тя изтъкна, че тези европейски ценности също трябва да включват задължението за спасяване на човешки животи в морето и трябва да доведе до хуманна гранична политика. Тя изрази своята подкрепа за „нов пакт за миграция и убежище“ и реформата на Регламента от Дъблин, и добави, че възнамерява да гарантира броят на граничните служители на Фронтекс да бъде 10 000 до 2024 г., а не преди 2027 г., както и това всички страни да поемат своя дял от отговорността на базата на европейската солидарност.

По темата за европейската демокрация г-жа фон дер Лайен обяви провеждането на двугодишна Конференция за Европа от 2020 г., в която гражданите ще поемат водеща и активна роля. Тя също подчерта необходимостта от засилването на системата на водещи кандидати и повторното разглеждане на идеята за транснационалните листи за следващи избори. Тя също обяви своята пълна подкрепа за правото на инициатива на Европейския парламент, като се ангажира с представянето на законодателно предложение в отговор на всяка резолюция, която е гласувана от мнозинството от членовете на Парламента.

Реакции от политическите групи

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) потвърди своята подкрепа за г-жа фон дер Лайен. „Ние представляваме Европа, която е справедлива, модерна и иновативна, сигурна, широко скроена и екологична. Ние ще приложим тези обещания заедно с нея“. Той приветства нейните предложения за правото на законодателна инициатива за ЕП и подобряването на процедурата за водещ кандидат. „Задкулисните сделки трябва да останат в миналото“, добави той.

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) изрази недоволство, че „европейската демокрация напредва прекалено бавно“ и подчерта, че г-жа фон дер Лайен трябва да даде повече подробности за това как смята да отговори на гражданските искания - най-вече на младите - преди С&Д да реши дали да я подкрепи. Подкрепа за устойчивия растеж, по-силни действия за борба с бедността и обвързваща стратегия за равенството на половете са от съществено значение, добави Гарсия.

Дачиан Чолош (Renew Europe, Румъния) заяви: „Не можем да продължаваме да разочароваме милиони европейци, които казаха „ДА“ на Европа. Те очакват ЕС да защитава правовата държава без колебание“. Неговата група е готова да я подкрепи, с една единствена дел: да обнови Европа. „Но преди всичко, от Вас очакваме истинско проевропейско ръководство. Европа не е администрация, а политическа амбиция“, заключи той.

Филип Ламбертс (Зелените/ЕСА) отбеляза, че неговата група не е готова да предаде кормилото на Европейския съюз на Урсула фон дер Лайен в момент, в който „нашият общ дом гори, климатът се влошава, има все по-дълбоки неравенства и отстъпления по отношение на основните ни свободи и правовата държава“. В случай, че тя бъде избрана, неговата група е готова да предложи своята подкрепа, „когато предложенията отговарят на екзистенциалните предизвикателства, пред които сме изправени“.

Йорг Мойтен (Идентичност и демокрация, Германия) обяви, че неговата група ще гласува против нея, като каза, че тя е неподходящ кандидат за позицията и няма убедителна визия за Европа. Той я критикува за това, че обещава прекалено много и противоречиви неща на групите с цел да получи тяхната подкрепа, като например по отношение на правовата държава или миграцията.

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) поиска от Урсула фон дер Лайен да изясни своята позиция относно „механизма за контрол на принципите на правовата държава, по който възгледите ни се разминават“, спрямо сегашната политика следвана от Комисията. Относно борбата с климатичните изменения, той отбеляза, че е „доволен от предложенията за фонд за преход и банка за устойчиви инвестиции, но обсъждаме все по-амбициозни цели, без да знаем как да ги постигнем“.

Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) коментира, че неговата група няма да гласува за г-жа фон дер Лайен. Гласоподавателите очакваха водещ кандидат като председател на Комисията, отбеляза той, не министър на отбраната, което е сигнал за „трайното милитаризиране и изолация на ЕС“. Той призова за прекратяване на политиката на бюджетни ограничения и за инвестиции в социалното осигуряване, образованието, здравното обслужване и борбата с климатичните изменения“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK