Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент

Снимка: ЕП

Евродепутатите избраха Давид Сасоли (С&Д, Италия) за председател на Европейския парламент в сряда следобед с 345 гласа от 667 валидни бюлетини, във втори тур.

Давид Сасоли е роден във Флоренция на 30 май 1956. Като италиански евродепутат от 2009 г. насам, той беше избран от листата на Демократичната партия в Централна Италия през май 2019 г. за трети мандат. Той ще ръководи Парламента до януари 2022 г.

В краткото си обръщение към Европейския парламент в Страсбург непосредствено след гласуването, председателят Сасоли благодари на евродепутатите за оказаното му доверие. Отбеляза, че „през последните месеци, прекалено много хора подклаждаха разделение и конфликти, които считахме за тъжен спомен от миналото ни. Вместо това, гражданите показаха, че още вярват в този невероятен проект - единствения, който предлага решения на глобалните предизвикателства пред нас“.

„Трябва да имаме силата да възобновим процеса на интеграция, да променим ЕС, така че да можем да отговорим по-силно на нуждите на нашите граждани и да дадем истински решения на техните опасения, на нарастващото им чувство на обърканост“.

Давид Сасоли също подчерта приоритетите на Парламента през следващите няколко години, „Свидетели сме на важни трансформации: младежката безработица, миграцията, климатичните изменения, дигиталната революция, новият световен баланс са само някои от тях, които се нуждаят от нови идеи и смелост“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK