Разложки бизнесмен на съд за присвояване на два багера и камион, взети на лизинг

Снимка: Infomreja.bg, архив

Окръжна прокуратура – Благоевград, е внесла в съда обвинителен акт срещу Н. К. за извършено от него престъпление по чл. 206, ал. 4, вр. ал. 1, пр.1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият К. бил управител и собственик на капитала на търговско дружество „А. 1“ през периода от 2014 г. до 2017 г., регистрирано в Разлог. Фирмата имала разнообразна дейност, като през 2015 г. Н. К. решил да закупи на лизинг два багера и един товарен автомобил. В тази връзка били сключени договори за лизинг и съответните вещи били предадени с приемо-предавателни протоколи.

Първоначално, в изпълнение на лизинговите договори, постъпвали плащания от дружеството на обвиняемия. Трите МПС били ползвани от него за извършване на различни строителни и транспортни дейности.

От януари 2016 г. Н. К. спрял плащанията на дължимите вноски, поради което от страна на лизингодателя били проведени многократни разговори с него, уговаряни срещи за преговори, но той не отивал на тях.

Това принудило трите лизингови дружества да изпратят на обвиняемия нотариални покани, като му бил даден седемдневен срок за плащане на дължимите вноски или връщане на вещите. Поради бездействие от страна на К. била депозирана жалба в прокуратура, като междувременно той продал единия багер.

След подаване на сигнала от лизинговите дружества и получаване на призовки Н.К. решил да прехвърли търговското дружество „А. 1“ на друго физическо лице, без имущество и доходи. Новият собственик получил за това 300 лева, но не му били предадени никакви вещи и документи за фирмата.

В хода на разследването по досъдебното производство и трите лизингови МПС били обявени за общодържавно издирване. Впоследствие било установено местонахождението на две от тях – в района на с. Елешница и в ромската махала в гр. Разлог.

Общата стойност на незаконно присвоените от обвиняемия Н.К. вещи по лизинговите договори възлиза на 108 460 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия, който е осъждан, да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK