Маринов: 7 души са задържани след атаката над Партийния дом

Снимка: Infomreja.bg

Министърът каза, че очакванията за ескалация са се оправдали

Министър Младен Маринов се яви пред народните представители в пленарната зала, където по поръка на премиера Борисов, отчете последните събития от снощния протест, при които имаше нападение над полицаи.

От групата на БСП депутатите не останаха доволни, защото казаха, че са извикали министъра да се извини за насилието над гражданин в съботните протести.

Докладът на Маринов бе прекъснат няколко пъти от депутата от левицата Мирчев, който бе предупреден от председателя на НС за по-умерен тон.

Министър Маринов обясни, че вчера в СДВР е получена информация за протест под наслов „Да спасим демокрацията, ден 6“. Около 16 ч. хора се събрали пред Президентството, а в 19 ч. са били пред Партийния дом. В 19.30 ч. е започнало шествие митинг. Около 21 ч. участници са започнали димки, факли, хвърляли бомбички по ПД.

Около 22 ч. е поставен транспарант, който пада и тогава служителите на МВР са обстрелвани с бутилки и камъни. Взривени са две самоделни устройства.

Един от гражданите пада, а униформени са оказали помощ, но са нападнати. Протестиращи се насочват пред сградата на ПД и там удрят друг полицай.

Задържани са 7 души, единият от който установен като пряк извършител на счупването на стъклата на врата на ПД.

Вчера МВР и СДВР изнесе информация за оперативни сигнали за евентуална ескалация и провокатори към полиция и сгради на институции. Днес СДВР е предприела всички необходими действия, увери министър Маринов, който направи неколкократни призиви за мирни протести.

Нямаме случай да е потърсена помощ от полицаи и тя да не е оказана. Сигналите за провокаторите са тревожни, има организация за търсене на ескалация, което се доказва от самоделните бомби. Полицаите не са там, за да бъдат поругавани, атакувани и провокирани, а за да пазят живота и здравето на хората, за да пазят институциите на България, въпреки страха в семействата им, че могат да пострадат, каза Маринов, за което получи аплодисменти.

Всички, които посягат на полицаи, че после казват, че полицията бие. Когато полицаят е застрашен, той има правомощия от закона да се защити. Всеки преценява до каква степен да използва правомощията, дадени му от закона, завърши Маринов, след което се оттегли от залата.

Депутатът Вигенин заяви недоволен: Ние искаме министър Маринов да коментира 2-рия ден от протеста, а не групата лумпени от вчера, които опорочиха протеста. Как министър Младенов не се извини за случилото се с побоя над млад човек, който два дни бе в безсъзнание. Държим МВР да се държи адекватно.

А Ченчев попита Цвета Караянчева: Вие криете ли министъра? Защо министъра не остава в залата?

Призовавам министъра да дойде отново и да даде обяснение за пребитото момче от събота, каза Свиленски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK