Журналисти дискутираха в Брюксел проблемите на Обединена Европа и Брекзит

Снимки: Виолета Атанасова

Всички журналисти, които бяха убити през последните години, станаха жертва на това, че разнищваха корупцията на високо равнище. И затова  все още не се избира главен европрокурор – защото  по високите етажи на властта има страх от смело прокурорско разследване на корупцията.

Това заяви пред журналисти от всички държави, членки на Европейския съюз, председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Той направи специално изложение в рамките на форума "Заяви бъдещето си сега!“,  посветен на различните аспекти на предстоящите избори за нов европарламент и на драматично проточилия се Брекзит.

В семинара, който се проведе в зала „Анна Политковска“ на Европейския парламент в Брюксел, участие взеха и журналисти от български регионални медии.

Европейският парламент подкрепя кандидатурата за главен прокурор на румънката Лаура Кьовеши и няма да промени позицията си, защото имаме нужда от еднакви правила за всички, заяви  Антонио Таяни.

Той подчерта, че в ситуацията с Брекзит за Европейския парламент сред най-важните моменти е защитата на правата на над три и половина граждани на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, както и на правата на британците, които живеят в държави от ЕС.

Тъй като Тереза Мей поиска продължаване на отстрочката за вземане на окончателното решение по Брекзит, на 26 май Великобритания де юре все още ще бъде член на ЕС и като такъв е задължена да проведе избори за новия Европарламент.

Ако това не се случи, тя автоматично ще бъде изключена от Евросъюза, без каквито и да било преговори относно условията на Брекзит, стана ясно на форума. 

Представителите на българските регионални медии заедно с европейските си колеги се срещнаха и с млади доброволци, които за първи път провеждат мащабна и атрактивна кампания за мотивиране на повече хора да участват в предстоящите избори за нов Европейски парламент, сподели Виолета Атанасова - председател на Дружеството на журналистите в Кюстендил, която беше сред участниците в медийния семинар в Брюксел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK