Държавният глава: Продължаваме да се отдалечаваме от Европа

Снимка: Прессекретариат, архив

Държавният глава призова партиите да направят анализ какво реално се случва в България и как посоката на развитие на страната ни да съвпада с европейската

Два пъти по-голямата избирателна активност в Европа в сравнение с рекордно ниската в България показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа, не само като качество на живот и като качество на управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави и при нас процеси.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес, помолен да коментира резултатите от изборите за български представители в Европейския парламент.

Държавният глава изрази благодарност на всички граждани, упражнили правото си на глас, но отбеляза, че с рекордно ниската активност огромното мнозинство на българите е нанесло „шамар“ не само на политическата класа.

„Призовавам всички партии да направят много добър анализ не само за своите програми, платформи и послания, но какво реално се случва в България и как ние наистина ще догоним Европа не само като някакви темпове и цифри на догонване. Ние трябва да обърнем най-сетне вектора, посоката ни, така че тя да съвпада с посоката на движение на Европа“, категоричен беше държавният глава. 

Президентът посочи, че резултатите от вота не трябва да бъдат анализирани и определяни като „вид индулгенция за корупционните скандали“. „Изборите са политически акт, те не могат да заместят прокуратурата и съда, не могат да опростят грабителства и престъпления“, подчерта Румен Радев. 

Най-удобно за управляващите е да ме „пакетират“ ако не в партия, в идеология, но това няма как да се получи, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали е бил участник в кампанията за изборите. „Моите критики към управлението не са от вчера. Не са обвързани с никаква партия, не са обвързани с никаква предизборна кампания. Моите критики са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за политическите му амбиции, президентът заяви, че те са много ясни: „искам България да бъде правова, просперираща, европейска държава с върховенство на закона, с уважение на Конституцията, със силно образование, не само на хартия, с качествена инфраструктура, която да не бъде ремонт след ремонта и безкрайни ремонти и пропадания“.

В средата на юни ще продължат консултациите за критериите за избор на следващия главен прокурор със срещи с обществените организации, съобщи още президентът. „Трябва да има ясно изразени обществени очаквания за ясни процедури, за ясни правила, за профил на главния прокурор, за мотивиране на предложенията. Така че това ще бъде обсъдено с обществените организации“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за наложеното вето на промените в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на имоти, президентът каза, че приветства целите на измененията да се ускори изграждането на значими национални обекти и да се подпомогне инвестирането в индустрията. „Така написан законът обаче, застрашава тези цели.

Най-критичното е, че вместо ускоряване най-вероятно ще има много по-голямо забавяне“, заяви Румен Радев. Той посочи, че със законовите промени не е постигнат баланс между обществения интерес и правото на частна собственост, ясно регламентирано в Конституцията. „Освен това има различно третиране на дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски площи, което не е справедливо“, отбеляза държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK