Детска музейна работилница за Деня на археолога в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Традиционно, работилницата за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил, през февруари е посветена на Деня на археолога – 14 февруари. Новата тема „Култура на хранене в древността“ цели да насочи вниманието към различните видове съдове, представени в археологическата експозиция от новокаменната (VII хил. пр. Хр.) до средновековната епоха (XII век). Децата ще могат да се запознаят с употребата на някои от тях и с интересните им наименования – амфора, питос, кантарос, скифос, ойнохое и др.

За да се докоснат до дейността на археолога, чрез игра те ще откриват различни предмети и ще определят епохата, която пресъздават.

Практичните занимания включват и реставрация с брашнено тесто на глинени съдове, предварително изработени и фрагментирани, и нанасяне на украса с темперни бои, използвайки оригинални декоративни мотиви.

„По този начин децата получават знания и за спецификата на работа на други музейни специалисти, тясно свързана със съхраняването и опазването на културното наследство – тази на реставраторите. Образователната дейност се разширява с разработването и представянето на дигитални и печатни учебни помагала, финансирани от Министерство на културата по проект „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“, обявиха експерти от музея.

Февруарската работилница ще се проведе на 21, 22 и 23-ти февруари 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK