Евродепутатите настояват за пълен одит на Фейсбук

Снимка: БТА

Като последващо действие след скандала с „Фейсбук“/„Кеймбридж Аналитика“, евродепутатите призоваха за цялостен одит и за мерки срещу вмешателство в изборите.

В резолюцията, приета в четвъртък, евродепутатите настояха „Фейсбук“ да позволи на органите на ЕС да извършат цялостен одит на платформата, за да оценят  сигурността на данните и защитата на личните данни на потребителите, след скандала, довел до злоупотребата със събирането и използването на данните на 87 милиона потребители на „Фейсбук“.

Евродепутатите считат, че „Фейсбук“ не само е нарушил доверието на гражданите на ЕС, но и правото на ЕС. Те препоръчват „Фейсбук“ да направи значителни промени в платформата си, за да спазва правото на ЕС в областта на защитата на личните данни.

Мерки срещу намеса в изборите

Евродепутатите отбелязват, че данните, получени от „Кеймбридж Аналитика“, може да са били използвани неправомерно и от двете страни в рамките на референдума в Обединеното кралство за членството в ЕС и за целеви действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Те подчертават спешната необходимост от противодействие на всеки опит за манипулиране на изборите в ЕС и от адаптиране на избирателните закони към новата цифрова реалност.

За предпазването от изборна намеса чрез социалните медии, евродепутатите предлагат:

·  прилагане на конвенционални („офлайн“) избирателни гаранции: прозрачност и ограничения на разходите, зачитане на сроковете за размисъл и равно третиране на кандидатите;

·  по-ясно разграничаване на политическата употреба на онлайн реклами и кой стои зад тях;

·  забрана на профилирането за изборни цели, в т.ч. използването на онлайн поведение, което може да разкрие политически предпочитания;

·  платформите на социалните медии да обозначават съдържанието, споделено чрез ботове, да ускорят процеса на премахване на фалшиви профили и да работят с независими проверители на факти и с академичните среди;

·  разследванията на предполагаема злоупотреба с онлайн политическо пространство от страна на чуждестранни сили трябва да бъдат извършени от държавите членки с подкрепа на Евроюст.

Резолюцията отразява решенията, взети след срещата през май 2018 г.  между водещите членове на ЕП и главния изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг и трите последвали изслушвания. Тя също споменава нарушението на сигурността на личните данни, претърпяно от „Фейсбук“ на 28 септември т.г.

Председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Клод Морайс (С&Д, Обединено кралство) коментира:

„Това е глобален проблем, който вече е засегнал референдумите и изборите ни. Тази резолюция определя мерките, които са необходими, като независим одит на „Фейсбук“, актуализация на правилата ни за конкуренцията и допълнителни мерки за защита на изборите ни. Сега е моментът за предприемане на действия не само за възстановяване на доверието в онлайн платформите, но и за защита на неприкосновеността на личния живот на гражданите и за възстановяване на доверието в демократичните ни системи ".

Ева Майдел (ЕНП, България) отбеляза: „Истинската политическа надпревара за доверието на нашите граждани не трябва да бъде манипулирана от лъжи, дезинформация и злоупотреба с данните. Трябва да поставим предпазни мерки, така че скандали като Кеймбридж Аналитика да не се повтарят. Платформите започнаха и трябва да продължат усилията си за осигуряване на сигурна информационна среда“.

Светослав Малинов (ЕНП, България) коментира: „Скандалът с използването на данните на потребителите на Фейсбук от Кеймбридж Аналитика доказа, че има криза на доверието. Всеки сам създава своята дигитална личност, но в момента никой не ни казва и вероятно не е в състояние да ни каже, от какъв момент нататък данните ни се използват, купуват и продават от други хора и организации за свои цели. Няма по-надеждна преграда пред манипулациите от отговорната демократична личност, въоръжена с подходящите регулации, изработването на които е наше задължение."

Мнението на Момчил Неков (С&Д, България): „Скандалът с Фейсбук и Кеймбридж Аналитика накара потребителите да изпитват несигурност при употребата на интернет като цяло. Дигиталната среда дава нови възможности, нови умения и предпоставки за по- висока образованост, но създава и рискове. Затова трябва да направим всичко възможно да защитим европейците от спекулации с данни и да изискваме от платформите да работят прозрачно, както и да носят отговорност при неправомерна употреба на виртуални данни, до които им е предоставен достъп.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK