В Брюксел започна редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО

Снимка: МО

Редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна днес, 7 юни 2018 г., в новата Главна квартира на НАТО в Брюксел. В нея участва заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов.

Непосредствено преди началото на срещата беше проведено отделно заседание във формат съюзници, участващи в инициативата „Концепция рамкова държава“, под ръководството на Германия.

Основният форум започна с обсъждане на подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли 2018 г. Фокусът на дискусиите беше справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса, включително изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната.

Министрите обсъдиха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и съгласуваността на усилията на съюзниците в тази област. Бяха дискутирани и рамката за Юга, предприетите от НАТО действия за модернизация и адаптация, които включват адаптация на Командната структура на Алианса, както и промените на институционално ниво.

В своето изказване министър Каракачанов отбеляза задоволство от постигнатия напредък по реализацията на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, особено за способностите на НАТО за предоставяне на бърз и адекватен отговор на всяка потенциална заплаха, отчитайки комплексния им характер.

Като водещи теми от дневния ред в това направление отбеляза инициативата за повишаване на готовността на силите, концепцията за усилване и осигуряване на зоната на отговорност на върховния главнокомандващ на съюзните сили на НАТО. За нас, като крайморска държава, е изключително обнадеждаващо намерението на Алианса да усили военноморския си потенциал и да реализира в пълен обем утвърдените мерки за адаптирано предно присъствие.

В допълнение, министър Каракачанов предложи обмислянето на нов подход в НАТО за координацията на публичните послания, включително чрез провеждане на неформални работни срещи на националните директори по връзки с обществеността.

Предстои работна вечеря, на която ще бъдат обсъдени ролята на НАТО в противодействието на тероризма и проектирането на стабилност в периферията на Алианса. В това направление основен приоритет е трансформирането на дейностите на Алианса в подкрепа на Ирак чрез провеждане на небойна мисия.

В рамките на срещата днес министър Каракачанов и министърът на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович подписаха „Протокол за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Черна гора в областта на военното образование и подготовка“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK