149 години от рождението на Гоце Делчев

"Такъв герой, отдал живота си в името на освобождението на България, не се забравя"

Уважаеми българи, уважаеми симпатизанти на ВМРО,

Днес се навършват 149 г. от рождението на един от най-значимите български революционери, чиито имена светят ярко в българската история. Светят с такъв славен и магичен, обаятелен ореол, като името на този известен войвода от ВМОРО, чието име е Гоце Делчев.

Роден в семейството на Никола и Султана Делчеви, от малък проявява интерес към военното обучение, която мечта му се сбъдва по-късно и той учи военно училище. Учи и в Солунската българска гимназия „Св. св. Кирил и Методи”, където създава Таен революционен комитет, и след това той се явява негов идеолог и водач на Върховния Македоно-Одрински комитет в България.

Гоце Делчев е съратник с Гьорче Петров, с Даме Груев, с Борис Сарафов и приятел с Яворов, с когото двамата създават най-силната революционна връзка и най-силната страница в българската история, която е повод за гордост.

В дните от 2-ри до 4-и януари 1903 г. работят за вдигането на Илинденско-Преображенското въстание и заминават с четата за Македония.

Такъв герой, отдал живота си в името на освобождението на България, не се забравя и неговото име ще свети завинаги с имената на Ботев и Левски в бъдното време.

 

Красимир Каракачанов

Вицепремиер и министър на отбраната

Председател на ПП ВМРО-БНД

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK