115 г. от Илинденската епопея

В този топъл августовски месец празнуваме 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание, искаме да обърнем внимание на историческата местност Петрова нива, останала като символ на въстанието, тъй като там се вземат важни решения за обявяването му, където се събират над 300 души делегати, воеводи и въстаници.

След като въстанието избухва, за няколко дни Странджа е освободена и провъзгласена за Странджанска република, но впоследствие 40-хилядна армия от  башибозук влиза в неравна борба за 26 дни с няколко хиляди зле въоръжени въстаници.

Резултатът от въстанието е запалени над 60 села, избити и отвлечени хиляди мъже, жени, деца. Над Странджа планина се извисява зарево от запалените български домове.

За това всяка година по това време под патронажа на президента на Репубика България се провеждат чествания именно тук - от Илинденско-Преображенското въстание.

На това свято историческо и героично място са построени църква и музейна експозиция с вещи на българите от Тракия и Македония. Затова по традиция всяка година по това време се събират нашите сънародници, за да отдадат чест на загиналите ни предшественици.

Дълбок поклон пред неувяхващата им памет!

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната

Лидер на ПП "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK