ВМРО подарява портрети на бележити българи на училищата ни зад граница

Снимки: ВМРО

По инициатива на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки български училища зад граница ще получат като подарък портрети на български държавници, книжовници и революционери. Това е част от дългогодишната кампания „Чиста памет“, чрез която членовете и симпатизантите на ВМРО се грижат за символите на българската нация – паметници, училища, читалища в страната и чужбина.

Картините са дело на талантливия художник Васил Горанов, който безкористно разрешава да бъдат използвани за патриотичната инициатива. Ликовете на портретите, които ще бъдат дарявани безплатно, са на хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, Княз Борис I и княгиня Мария, цар Симеон, цар Самуил, цар Калоян и Целгуба, цар Иван Шишман.

Родолюбивата акция ще се реализира в няколко етапа. От днес започва и първият - ще бъдат изпратени творбите до българските училища в Австрия, Испания, Италия, Ирландия, Кипър, Молдова, Холандия, Великобритания, Португалия, Русия, Сърбия, Украйна, Франция и Чехия. В следващите седмици и месеци инициативата ще продължи с пълна сила както в училищата в България, така и в чужбина.

Стимулът за тази инициатива, част от младежката кампания „Чиста памет“, е свързана с нуждата от нови портрети на бележити българи, които да намерят своето място в българските образователни и културни институции в България и зад граница, сподели Джамбазки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK