Евродепутатът Андрей Новаков представи програма A.L.E.C.O. в Благоевград

Снимки: Пресцентър Андрей Новаков

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) представи първата българска програма на ЕС в Благоевград, чийто инициатор и създател е той.

Събитието, което се проведе в зала „22 септември“ бе открито от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и народния представител Даниела Савеклиева.

Пред всички потенциални кандидати, Новаков разясни какви са условията и реда за получаване на стипендии по програмата, като одобрените могат да получат до 3800 евро за транспорт и настаняване.

Той изтъкна, че в първоначалния етап на програмата местата са 120 и ще се разпределят на принципа „първи по време, първи по право“, което налага своевременно кандидатстване. За тази цел на разположение са  посреднически организации, които ще помагат на кандидатите да подготвят документите си. Това са Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии”, Фондация „Помощ за благотворителността в България” и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.   

За  пътя към успеха са предвидени средства за пътни разходи и 1000 евро за всеки месец от престоя зад граница.  Изборът на бизнес локациите не е случаен. Според Световната банка Сингапур е едно от най-добрите места за правене на бизнес, безспорно Силициевата долина е центърът за  високотехнологични компании, а в Израел има най-много учредени start-up на глава от населението.

 „Макар като абсолютна сума стипендията да не е голяма, тя е огромна възможност за младите предприемачи“, категоричен бе кметът Камбитов. Народният представител Даниела Савеклиева, която взе участие в откриването на срещата, изтъкна че подобна програма би била изключително полезна за всички, които прохождат в бизнеса и имат затруднения да финансират подобна обмяна на опит.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK