Евродепутатка: Присъствието на Иван Гешев ни безпокои

Иван Гешев, снимка: Infomreja.bg, архив

Питат бъдещия ни главен прокурор за „Апартаментгейт“ и либийския кораб

Присъствието на новоизбрания български главен прокурор в Европарламента предизвиква безпокойство сред някои от евродепутатите. Това заяви ирландската депутатка Клеър Дейли пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя говори по време на дебат в ЕП, в който участва и Иван Гешев, информира Клуб Z.

Темата бе „Към обща стратегия на ЕС за борба с корупцията и организираната престъпност – засилване на инструментите и подобряване на сътрудничеството между компетентните лица“. Гешев говори за подобряването на трансграничното сътрудничество в тази борба.

Преди него говори и новоизбраният главен прокурор на ЕС Лаура Кодруца-Кьовеши. След нейното изказване първата част приключи и тя си тръгна. Втората част започна с изложението на Гешев. И това бе изтълкувано от част от присъстващите като демонстрация от страна на европейския главен прокурор.

Бъдещият български обвинител номер 1 бе принуден да отговаря на въпроси, свързани с „Апартаментгейт“ и публикации, че евродепутатът Емил Радев искал 4,5 милиона евро за освобождаването на задържания у нас либийски танкер „Бадр“.

„Тук става въпрос основно за няколко десетки случая. За проверки и продажби на имоти под пазарните. Но ще кажа, че борбата с корупцията не е задължение само на съдебната власт. Тя зависи и от други институции. Освен прокуратурата по нея работят данъчните служби, КПКОНПИ и други. Трябва да е ясно, че не всичко извършено, ако така изглежда отстрани, е осъществен състав на престъпление. И не всичко може да бъде доказано. Може да става дума и за административно нарушение или за нарушение на морални норми. Но по този случай прокуратурата работи активно“, отговори Гешев на първия въпрос.

Той бе зададен от румънската депутатка Рамона Стругариу от либералната група "Обнови Европа". Допълнително масло в огъня наля писмо на разследващия журналист Атанас Чобанов от сайта "Биволъ", изпратено до депутатите от комисията. В него той твърди, че и партньорката на Гешев си е купила апартамент на занижена цена.

За случая с "Бадр" - пак на въпрос на Стругариу, новоизбраният обвинител номер 1 отговори, че става дума за един казус, по който има няколко гражданско-правни и едно наказателно дело за фалшифициране на документи в България.

„За този случай, доколкото ми е известно, нямаме доказателства за осъществени незаконни действия от страна на г-н Радев. Ако искате да знаете къде е пътувал, питайте. Ако разполагате с допълнителна информация за случая, българската прокуратура с удоволствие ще ги провери“, допълни той.

Стругариу попита как се работи по случай от 2018 г., когато според публикации в медиите Емил Радев отпътувал за Либия с много известен търговец на оръжие и бизнесмена Димитър Борисов. В разговорите с тях участвали длъжностни лица от Министерството на транспорта в Триполи. Предложени били 4,5 милиона евро за освобождаването на пленения у нас танкер „Бадр“.

Тя се поинтересува също по какъв начин е бил избран главният прокурор. Въпросите на Стругариу бяха съпроводени от аплодисменти.

„Някои от въпросите почиват на невярна информация. Ако говорим за България, само за последните 4 години са замразени активи за над 4 милиарда лева. Предявени са искове за над 3 милиарда евро. С тези резултати може да се гордее която и да е европейска страна“, каза Гешев, като повтори думите си от вчера пред същата комисия.

Колкото до избирането му, според него едва ли този въпрос толкова интересува Европарламента. „Избран съм с процедура без аналог в ЕС – 10-часово изслушване, предавано пряко по националните телевизии. Отговорих в хода му на над 150 въпроса – писмени, устни и всякакви“, посочи Гешев.

Той не е съгласен с твърденията, че е имало многолюдни протести срещу него. Ясно му било, че зад тях са стоели хора със засегнати интереси.

За довиждане – вица за казана в Ада. След като излезе от залата, Иван Гешев говори и пред български журналисти.

Пред тях той сподели, че е разговарял с Лаура Кодруца-Кьовеши и че е обещал, че българската прокуратура ще окаже съдействие, когато има проблем.

Колкото до това, че тя напусна залата преди неговото изказване, Гешев изтъкна, че тя е участвала само в първия панел. Освен това цялата й група трябвало да хваща самолет.

Той повтори твърденията си, казани в залата, че евродепутатите разполагат с невярна информация. Такава била и тази, че жената, с която живее, си е купила евтин апартамент. На репликата, че в залата казаха, че присъствието му е обезпокоително, юристът отвърна: „Не казаха, а каза. Една жена го каза.“

И за довиждане завърши: "Ние, българите, сме една древна държава. С това име сме най-древната държава в Европа. И имаме много положителни качества. Имаме и някои лоши. Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои лоши черти. Едната от тях е онагледена от вица как само около казана с българите в Ада нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от него, другите го хващат и го връщат. Но това са си наши недостатъци.“

Какво каза Гешев пред депутатите

„Приемам тази покана като оценка за постигнато от България по Механизма за сътрудничество и проверка“, започна Гешев изказването си, което трая по-малко от полагащите се най-много 10 минути.

Според него създаването на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност е с особена важност и с актуално значение с оглед на засилените темпове на миграция. Улесняването чрез тези процеси на транснационалната престъпност изправя пред сериозно изпитание не само службите за сигурност, но и правоприлагащите органи.

Преодоляването на пречките пред практическото сътрудничество между страните членки и повишаването на ефективността в противодействието на престъпленията с транснационален характер е възможно само чрез ускоряване и разширяване на обмена на споделена информация, взаимно признаване на резултатите от процесуалните действия, извършени в рамките на предприето разследване, използване на събраните доказателства.

Гешев даде за пример участието на българските органи в няколко общоевропейски акции срещу трафика на хора, наркотрафика, изнудването, измамите и прането на пари. /Клуб Z/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK