Заев се изправи пред Европейския парламент

Снимка: Infomreja.bg

Министър-председателят на бившата югославска република Македония (БЮРМ) Зоран Заев се обърна към Европейския парламент в Страсбург в четвъртък.

Осигуряването на подкрепа от обществеността и опозицията както за промяната на името, така и за следващите необходими стъпки за присъединяването на страната към ЕС и НАТО заеха централно място в речта на г-н Заев.

„Като министър-председател заявявам, че ние правим всичко по силите ни, за да достигнем стандартите на ЕС. Запознати сме с препоръките и те са наш приоритет. Също така знаем, че имаме да извървим още дълъг път, но вашият сърдечен прием ни дава силна мотивация да продължим с нашата програмата за реформи“, заяви той пред депутатите.

„Нашата борба за европейско бъдеще беше ключов фактор за сключването на историческите споразумения с Гърция и България. Ние сме европейски пример за успех – автентичен модел за функционираща мултиетническа демокрация. Нещо като малка Европа – всеки ден ние изживяваме европейското мото „Единни в многообразието“, добави той.

Андрей Ковачев (ЕНП, България) коментира: „Министър-председателят Зоран Заев се обърна към Европейския парламент в ключов, исторически момент за страната му. От предстоящия референдум ще зависи европейското бъдеще на страната – дали тя ще скъса с негативните практики от миналото и конфликтите със съседите си, или ще обрече гражданите си и целия регион на несигурност“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK