Евродепутатите с призив към Обединеното кралство за преодоляване на настоящата безизходица

Снимка: pixabay

Евродепутатите потвърдиха ангажимента на ЕС за защита на мира, стабилността и целостта на вътрешния пазар, в дебата относно Брекзит в сряда.

По време на дебата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви отново, че „споразумението за оттегляне, одобрено от двете страни, е най-добрата и единствената възможна сделка“.

Мнозинството от евродепутатите, които взеха участие в дебата, подчертаха нуждата ЕС да продължи подготовката си за сценарий без споразумение и дадоха да се разбере, че „предпазният механизъм“ (backstop) е необходим, за да се гарантира, че няма да има връщане към твърда граница в Ирландия, да се защити мира и стабилността и да се запази целостта на вътрешния пазар.

Те бяха подкрепени от Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит, който заяви: „Това не е догматична позиция, а реалистично решение на проблем, предизвикан от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС“. Евродепутатите също подчертаха, че е необходимо широко, позитивно мнозинство за преодоляване на настоящата безизходица и посочиха, че ако Обединеното кралство го предложи, ЕС е отворен да разгледа по-близки и по-дълбоки бъдещи отношения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK