Доставката на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" може да започне най-рано през май-юни, след завършване на основната част на масовата ваксинация в Русия, заяви председателят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев, цитиран от РИА Новости.

"Мащабната доставка в ЕС е възможна след като завърши мащабната ваксинация на руснаците. Това означава само след като бъдат ваксинирани всички желаещи в Русия, които искат да се ваксинират", обясни Дмитриев в ефира на телевизия "Россия 24".

"Само когато можем да обезпечим действително мащабни доставки в ЕС, т.е. става дума за май-юни т.г., не по-рано", подчерта той.

По-рано разработчиците на ваксината съобщиха в Twitter, че РФПИ може да достави в ЕС 100 милиона дози "Спутник V" през второто тримесечие на 2021 г. след приключване на основната част на масовата ваксинация в Русия.

От Руския фонд за преки инвестиции подадоха заявка за ваксината "Спутник V" в Европейската агенция по лекарства (ЕМА) на 29 януари и имат потвърждение, че заявката е била приета. Скоростта на одобрение на заявката се определя от EMA, уточниха в РФПИ.

В случай на условна регистрация на удостоверение и одобрение от страна на Еврокомисията руската ваксина може централизирано да се достави в ЕС. ЕС още преди появата на първите одобрени ваксини срещу коронавируса приеха решение за тяхната централизирана покупка. Бяха сключени контакти с шестима производители.

По-рано канцлера на Германия Ангела Меркел заяви, че е предложила на президента на Русия Владимир Путин съдействие за регистрация на ваксината "Спутник V" в ЕС, подчертавайки, че достъпът на препарата в страната може да стане само след одобрение на Европейската агенция за лекарствата.

При това страна член на ЕС - Унгария самостоятелно закупи ваксината от Русия, подобен подход сега се обсъжда и от Чехия. /news.bg/