Евродепутатите призоват Русия да прекрати окупацията за грузинските територии

Снимка: News.bg

Русия трябва да прекрати окупацията на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и напълно да зачете териториалната цялост на Грузия, настояха депутатите в четвъртък.

Резолюцията подчертава, че след 10 години военна агресия срещу Грузия, Русия продължава незаконната си окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия. Това беше първата голяма атака на Русия срещу европейския ред, последвана от други агресивни действия, като анексирането на Крим и войната в Източна Украйна, подчертават евродепутатите.

Евродепутатите отбелязват, че Русия продължава да отказва прилагането на споразумението за прекратяване на огъня с посредничеството на ЕС от 12 август 2008 г. и непрекъснато подсилва незаконното си военно присъствие в тези региони.

Европейският парламент подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия и настоява Русия да отмени решението си да признае така наречената независимост на грузинските региони Абхазия и Южна Осетия.

Евродепутатите призоваха Русия да изтегли войските си от грузинските региони, да гарантира пълен достъп на Мисията за наблюдение на ЕС (EUMM)  до окупираните територии и да спре инсталирането на огради от бодлива тел, които възпрепятстват прекия контакт между хората и изолират населението.

ЕС е твърдо решен да допринесе за мирното разрешаване на конфликта между Русия и Грузия, казват евродепутатите, намеквайки за различните инструменти, с които разполагат, като специалния представител за Южен Кавказ и кризата в Грузия, и неговия съпредседател от Международните преговори в Женева и Мисията за наблюдение на ЕС (EUMM) в Грузия.

Резолюцията за окупираните територии в Грузия 10 години след руската инвазия беше приета с вдигане на ръка. 

Председателят на Комисията по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) отбеляза: „Това е замразен конфликт, но не трябва да се забравя. Необходими са три действия от страна на Русия за разрешаване на конфликта: безусловно изпълнение на всички разпоредби на споразумението за прекратяване на огъня, прекратяване на намесите по административните граници и  въздържане от по-нататъшно навлизане на територията на Грузия и разрешаване връщането на всички изселени грузински граждани“.

Асим Адемов (ЕНП, България) коментира: „Светът трябва да признае, че поведението на Русия не е приемливо. Този развой е заплаха за всички свободни страни, които вярват, че международните граници ни бива да се променят със сила. Ето защо трябва да призовем другите страни да настояват за териториалната цялост на Грузия и да не признават окупираните територии. Преди 20 години привлекателната сила на свободния и проспериращ Запад събори Берлинската стена. Вярваме, че примерът на свободна и просперираща Грузия ще възстанови суверенитетът и ще поправи пораженията, причинени от руската инвазия.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK