Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС

Снимка: Пресцентър на ПП ГЕРБ

Съвместният изследователски център на Европейската комисията (ЕК) разработва методология за общ подход на тестване за хранителните продукти с разлики в качеството, предлагани в държавите-членки на Европейския съюз. Това се посочва в отговор от кабинета на европейския комисар по правосъдието Вера Йоурова на писмен въпрос на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Нованов.

Във въпроса си двамата евродепутати попитаха ЕК дали ще бъдат предприети законодателни мерки за предотвратяване на двойните стандарти в качеството и състава на хранителните продукти, продавани в различните държави-членки.

В отговора на Комисията до Радев и Новаков се посочва още, че специално мониторингово проучване, планирано в държавите-членки, ще позволи получаването на сравними данни за състава и качеството на храните от целия ЕС.

Освен това от ЕК уверяват българските членове на Еврпейскиа парламент, че се отнасят много сериозно към въпроса за диференцирането на продуктите, продавани под една и съща марка и това бе подчертано лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в изказването му за състоянието на Съюза през 2017 г.

От Европейската комисия заявяват още, че считат, че действащите правила на ЕС в областта на безопасността на храните, етикетирането и защитата на потребителите са достатъчни, за да информират потребителите относно характеристиките на храните при вземането на решение за покупка.

При все това е необходимо да се гарантира, че те са правилно и ефективно прилагани от националните органи, които имат ключова роля. В писмения отговор до Радев и Новаков се припомня още, че на 26 септември 2017 г. Комисията прие „Известие относно прилагането на законодателството на ЕС в областта на храните и на защитата на потребителите по въпроси, свързани с разликите в качеството на храните“ с цел подпомагане на националните правоприлагащи органи при установяването на нелоялни практики в търговията с хранителни продукти.

В края на документа от ЕК заявяват, че форумът на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата на доставки на храни работи по Кодекс за поведение на стопанските субекти в областта на храните. Комисията очаква всички заинтересовани страни във веригата на доставки на храни да подкрепят този доброволен ангажимент, който ще постави специален акцент върху участието на потребителите.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK