Евродепутатите обсъждат фонда за възстановяване, осъждат големите съкращения

Снимка: ЕП обсъжда резултатите от срещата на върха на ЕС относно дългосрочния бюджет и фондa за възстановяване с Ш. Мишел и У. фон дер Лайен

Евродепутатите коментираха споразумението на Европейския съвет

В рамките на дебат с председателите на Съвета и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, сделката, постигната на неотдавнашното заседание на Европейския съвет относно фонда за възстановяване, беше определена като „историческа“ от много членове на ЕП, тъй като за първи път държавите членки се съгласиха да емитират съвместен дълг от 750 милиарда евро. Повечето евродепутати изразиха своето недоволство относно съкращенията в дългосрочния бюджет (многогодишна финансова рамка, МФР).

„Не сме готови да преглътнем хапчето за МФР“, заяви Манфред Вебер (ЕНП, Германия). Лидерът на социалистите и демократите Ираче Гарсия, също изрази несъгласието си със съкращенията, „(не можем да ги приемем) в момент, когато трябва да засилим стратегическата си автономия и да намалим различията между държавите членки“.

Множество членове на ЕП подчертаха, че въпросът за изплащането на дълга не е решен. Те настояха, че тежестта не трябва да пада върху гражданите и че за изплащането му трябва да се гарантира със стабилна система от нови собствени ресурси, включително цифров данък или налози върху въглерода, която да бъде въведена по задължителен график. В допълнение много от евродепутатите подчертаха, че „ЕС не е машина за пари за националните бюджети“, изтъквайки, че „пестеливите“ страни не желаят да плащат цената за облагите от единния пазар, и настояха, че никакви средства не трябва да отиват за „псевдодемократични“ правителства, които не зачитат върховенството на закона и ценностите на ЕС.

Други членове на ЕП бяха по-скептични към въвеждането на нови собствени ресурси, генериращи достатъчно средства за погасяване на целия дълг, и предупредиха, че кризата не трябва да се използва като претекст за по-нататъшна интеграция в ЕС. Мнозинството обаче подчертаха, че Парламентът е готов за бързи преговори, за да бъдат направени необходимите подобрения в общата позиция на Съвета.

Членовете на ЕП ще гласуват резолюция в края на дебата, която ще послужи като мандат за предстоящите преговори с германското председателство на Съвета на ЕС. Резултатът от окончателното гласуване ще бъде обявен на пленарното заседание днес в 18.30 часа българско време.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK