Румен Радев: България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП

Румен Радев, снимка: Infomreja.bg, архив

Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново, попитан за напрежението в Габрово.

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата. „Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.  

„Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да направи своя избор“, заяви президентът в отговор на въпрос за включването на началника на кабинета си Иво Христов в предстоящите избори за български представители в Европейския парламент. Румен Радев подчерта, че според българската конституция гражданите имат правото и свободата да се кандидатират за изборни длъжности.

„Това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим“, заяви президентът и допълни, че не е  снемал доверието си от Иво Христов.

Румен Радев посочи, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична европейска среда и да работят за все по-пълното интегриране на страната ни в обединена, силна и по-просперираща Европа.

Президентът е във Велико Търново за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Пред журналистите там Румен Радев заяви, че създателите на първата ни конституция са оставили завети за политическата мъдрост и за народния суверенитет, както и най-важното  – законите да се правят от народа и за народа.

„Ще пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, заяви държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK