Евродепутатите искат прекратяване на износа на оръжия от ЕС за Саудитска Арабия

Снимка: Infomreja.bg

След убийството на журналиста Джамал Хашоги Европейският парламент призовава страните от ЕС да се обединят и да наложат оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия.

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите осъдиха възможно най-категорично измъчването и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция. Те също така призоваха за безпристрастно международно разследване на неговата смърт, за да се установи какво се е случило в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, и за да бъдат изправени отговорните лица пред съда.

Текстът отбелязва, че убийството е малко вероятно да се е случило без знанието или извън контрола на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Оръжейно ембарго спрямо Саудитска Арабия за целия ЕС
Резолюцията повтаря предишния призив на Европейския парламент към всички правителства на ЕС за постигане на обща позиция, за да бъде наложено оръжейно ембарго спрямо Саудитска Арабия от всички страни на ЕС. Подобно искане беше представено от парламента на 4 октомври, предвид ролята на страната в бруталната гражданска война в съседен Йемен.

Евродепутатите също призоваха върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, както и държавите-членки, да бъдат в готовност да наложат целенасочени санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активите на лица от Саудитска Арабия, след като обстоятелствата бъдат изяснени.

В заключение Парламентът призовава държавите-членки да поемат инициативата на следващото заседание на Съвета по правата на човека на ООН в Женева на 5 ноември, за да се повдигне въпросът за членството в Съвета на държави със съмнителни показатели относно зачитането на човешките права, като това включва и Саудитска Арабия.

Текстът беше приет с 325 гласа „за“, срещу 1 глас „против“ и 19 „въздържал се“.

Известният саудитски журналист Джамал Хашоги изчезна след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Изчезването му предизвика международни обвинения, че той е бил измъчван и брутално убит от саудитски агенти вътре в сградата, въпреки че тялото му все още не е намерено.

Саудитска Арабия първоначално отрече каквото и да било участие в изчезването на Джамал Хашгоги, но след тежък международен натиск страната призна, че убийството е извършено на територията на консулството. Г-н Хашоги беше известен критик на саудитския режим.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK