Евгени Серафимов и „Новите Майстори“ с нова изненада - плаваща картина

Снимки: Личен архив

Отново кюстендилци има с какво да се гордеем, невероятен арт проект, който със сигурност ще впечатли хора от цял свят. Единствената по рода си „Плаваща картина на Майстора“, която е дело на художника Евгени Серафимов и школата „Новите Майстори“. Идеята за грандиозния арт проект идва на кюстендилския художник още през миналата година.

След „Майстора на един декар“, “Саламандър върху 300 стъпала” и “Гайтаните”, сега младите художници подготвят поредното си изключително творение.

„Всичко това стана възможно, след като спечелихме проект пред Община Пловдив, като част от инициативата Пловдив - Европейска столица на културата. Нашата разработка е съвместна - на Община Кюстендил, Сдружение „Партньори“, чрез школата „Новите майстори“ и студио „Дебют“.

Ние бяхме сред общините финалисти и така получихме покана да представим наш проект, което ни обезпечава чисто финансово. От 150 разработки, мога да се похваля, че ние се класирахме на второ място, което е невероятен успех. Преди нас е Теодоси Спасов, който е на космическо ниво“, разказа кюстендилският художник.

За цялата си идея Серафимов казва, че дошла от нищото. Ни в клин-ни в ръкав той си представил как „Момичето със слънчогледите“ плува на язовир „Дренов дол“, като самата вода прави фона на картината.

„Фонът на самата картина е кафеникаво-зеленикав, каквато е и водата погледната отгоре. Централното пано е самия лик на момичето – Тодорка Каменова, като на отделни пана са изобразени и слънчогледите.

След това започна великото мислене как точно да направя картината чисто технологично, тъй като аз не успях да открия минал опит, който да ползвам. Просто подобно нещо не е правено никъде – живописна картина да плава върху вода“, обяснява идеята си Евгени Серафимов.

18 млади таланти и един учител

В изработката на картината се включват общо 18 млади художници от Кюстендил, които са неизменна част от школата на Евгени Серафимов. Всички тях ги обединява едно – любовта към изкуството.

Заради огромните мащаби на творението местна фирма им предоставя хале и така преди няколко месеца започва всичко.

Картината е с огромни мащаби, вероятно и по-голяма от „Майстора на един декар“.

Новите майстори използват за изобразяването на лика на Тодорка Каменова бои на водна основа, които са от рода на акрилите. В уникалната репродукция са вкарани около 10 основни цвята, но нюансите обхващат цялата палитра на Майстора.

Тодорка Каменова „плува“ за първи път в Пловдив

Представянето на уникалната плаваща картина ще бъде направено за първи път в Пловдив на 15-и юни, като то ще бъде съпроводено със светлинно шоу.

Кюстендилски девойки ще пресъздадат етюди, вдъхновени от картините на Майстора. Очакванията на кюстендилската школа са на Гребния канал в Пловдив да се съберат стотици хора, които за първи път ще видят нещо подобно.

На 29 юни същият спектакъл ще бъде представен в Кюстендил, като картината ще плува в езерото в близост до Гаровия площад.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK