Евакуират туристи от шест хотела в Албена

снимка: БТА

Община Аксаково обяви бедствено положение. В курорта "Албена" се евакуират туристите от шест хотела заради преливане на река Батовска, която още снощи е започнала да излиза от коритото си, съобщава fakti.bg.

От един от хотелите се евакуират 600 човека, тъй като водата е подкопала основите на сградата и съществува опасност за живота им.

Тази част на курорта е трудно проходим. Туристите са блокирани. Евакуацията се извършва с хеликоптери. При разузнавателните полети на двата хеликоптера от състава на ВВС е извършена въздушна евакуация на един пострадал от курортен комплекс „Албена“, съобщиха от Монистерство на отбраната.

По време на полета на хеликоптерите „Кугър“ на Военновъздушните сили над курортния комплекс „Албена“ се е наложила евакуация от въздуха на един човек, който се е намирал върху фургон сред придошлата вода.

Бедстващи хора от курортния комплекс са били евакуирани на безопасно място и с военни камиони „ЗИЛ – 131“ от състава на Военноморските и Военновъздушните сили.

Военнослужещите продължават да оказват помощ на пострадалите в района. Екипажите на хеликоптерите „Кугър“ ще продължат разузнавателните полети. Те ще облетят района на вилно селище край курортния комплекс „Албена“, и при необходимост ще окажат помощ от въздуха.

Нивото на реката се повиши заради преливането на язовир Ботево. Вода е излязла от коритото и ниската част на селото е под вода. Готви се  евакуация на 200 жители на селата Ботево и Засмяно, тъй като не е преминала опасността от преливане на двата едноименни язовира в близост до тях.

По данни на кметове и кметски наместници са залети изцяло улиците, дворовете и приземните етажи в жилищни сгради в селата: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Орешак, Ген. Кантарджиево и гр. Игнатиево, като е прекъснато електрическото захранване и водоснабдяването.

Река Батовска е излязла от коритото си и в района на село Долище. Центърът на селото е наводнен и засега няма достъп до централната му част като има сведения и за наводнени къщи.

Издълбаните пътища в момента са превърнати в долове, пълни с вода, а селото буквално е разделено на две. Нивото на реката в с. Крумово също се е покачило драстично.  Прекъсната е връзката между двата квартала на селото като придвижването е почти невъзможно.

Вследствие на обилния дъжд и силния вятър, е прекъснат достъпът до част от населените места. Между село Водица и село Засмяно мостът, свързващ двете села е залят. Достъпа до село Кантарджиево също е прекъснат, поради заливане на моста между населеното място и главния път.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK