Eвакуираха села във Варненско и Добричко заради пороите

Източник: Агенция Пътна инфраструктура

Половин България е засегната от пороите през последните дни, а обстановката в 9 области на страната остава критична. Започна евакуация в няколко села във Варненско и Добричко заради очаквана приливна вълна от преливащи или контролирано изпускани големи язовири. Над 600 души ще бъдат временно изведени от варненските села Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от Агенция "Фокус".

Евакуацията на хората от тези населени места, които се намират по поречието на река Камчия, се наложи, след като язовир "Цонево" започна да прелива и има опасност от евентуална приливна вълна. Евакуирани са 285 души от четирите села, които са в най-засегнатите райони, заяви във Варна министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Хората от застрашените села са настанени при роднини, в детска градина и в училища. Осигурена им е медицинска помощ, храна, завивки и походни легла. На сигурно място е настанен и добитъкът им. Според министър Вучков ситуацията във Варненска област се нормализира. Той призова хората от засегнатите райони да спазват точно препоръките, дадени им от институциите, които се занимават с овладяване на бедствието. Вътрешният министър подчерта още, че евакуацията е превантивна. Полицията прави всичко възможно, за да предотврати мародерствата в евакуираните села, заяви още Вучков.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще посетят сградите в село Цонево, където са настанените от четирите села във Варненско.

По-рано областният управител на Варна Стоян Пасев заяви, че в момента язовир "Цонево" прелива с 20 кубически метра в секунда, но е възможно водата да стигне и до 100 кубика в секунда. За да не се стигне до големи усложнения, е предприето взривяване на дига, което ще позволи водата да се излее в нивите, без да засегне селата. Пасев тогава заяви, че от варненските села Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево евакуираните вече са над 440 души.

Областният управител на Варна също посочи, че полицията е осигурила охраната за домовете, които са били опразнени. Екипи от пожарникари и спасители продължат да наблюдават критичните участъци и водните нива на реките и хидротехническите съоръжения в района. Пасев допълни, че обстановката в общините Провадия и Аксаково вече е нормализирана. Преди часове е обявено бедственото положение в село Разделна, община Белослав. Там под вода е и жп линията, което е довело до спиране на влакове за Варна.

Началникът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов допълни, че подобна организация за извеждане на хора от домовете им се прави за пръв път в България. Той поздрави областния управител на Варна и кмета на града Иван Портних за усилията, които са положили.

Междувременно стана ясно, че в село Одринци, Добричката община, тази вечер се предприема частична евакуация, а утре сутринта всичките близо 300 жители ще напуснат селището. Това съобщи директорът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров.По думите му мярката се предприема заради контролираното изпускане на язовир "Одринци" с дебит от 500 до 1000 литра в секунда.

Най-големият водоем в региона е последният обект от каскада язовири във Варненско. Тази вечер хората, които живеят в най-ниската част на Одринци, ще бъдат подслонени в къщите, разположени по-нависоко. Утре сутринта, когато се очаква изпускането на язовира да достигне 5000 литра в секунда, хората ще бъдат евакуирани в село Дончево. Там ще бъдат настанени в училищна сграда.

Към момента е извършена пълна евакуация на 205 души от село Долина, други 17 жители на населеното място ще бъдат изведени принудително, съобщиха от пресцентъра на МВР. Част от хората са настанени в училището в село Ведрина, а други са се приютили при роднини в други селища. Димитров информира, че и в Одринци, и в Долина има засилено полицейско присъствие. Приканват се всички жители на засегнатите от наводненията населени места да спазват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и правилата за безопасно поведение.

"Призовавам всички жители на населените места по поречието на река Луда Камчия да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. Създаваме организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност", с тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към населението в засегнатите от наводнението райони, съобщават от правителствената пресслужба.

"Разпоредил съм и към Варна пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов", обяви Борисов.

Над 400 пожарникари, спасители и полицаи продължават усилията за преодоляване на последствията от наводненията в областите Варна, Добрич, Бургас, Благоевград, Смолян, Хасково, Кърджали, Силистра и Ямбол. Следи се нивото на водите в критичните участъци и са предприети всички действия за опазване живота, здравето и имуществото на хората в тази част на страната, съобщават от МВР. Продължават да е в сила обявеното бедствено положение за общините Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Стражица, Болярово, Бургас и селата Одринци, Долина, Карапелит и Генерал Колево и община Долни чифлик.

Към момента не се налага евакуация на жителите от варненските села Долен чифлик, Горен чифлик, Пчелник и Старо Оряхово. Хората от тези населените места са известени, че при нужда ще бъдат транспортирани до безопасно място. Бедствено положение заради наводненията е обявено и в шест села в община Сливен. Това са селата Биково, Тополчане, Стара река, Крушаре, Жельо и Злати войвода.

Бедствено остава положението в бургаските квартали "Долно Езерово" и "Лозово". Общинска комисия описва щетите в наводнените близо 120 къщи. Край езерото Вая се изгражда изкуствена дига заради критично високото ниво на водата. Възстановено е движението през Айтоския проход, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ситуацията в Дуловското село Долец, където по-рано днес приливна вълна събори 3 къщи и потопи други 11 постройки, постепенно се успокоява. Пробит е канал, през който водата се оттича.

Днес беше отменено бедственото положение за Смолянска област с изключение на община Девин. Нивата на реките спаднаха драстично и се прибраха в коритата си, но нанесените щети в региона се оценяват на милиони левове.

Трети февруари е обявен за ден на траур в община Струмяни в памет на трите жертви на водното бедствие в село Илинденци. Продължва издирването на жената, изчезнала в района на град Петрич. Във всички пострадали места в област Благоевград са съдадени комисии, които протоколират щетите от интензивните валежи.

През следващото денонощие ще продължава покачването на речните нива в почти цялата страна, съобщи за "Дарикнюз" Асен Личев, ръководител на дирекция "Води" към екоминистреството. Експертът коментира, че за първи път от 15 години, през зимните месеци язовирите в страната са запълнени на близо 90%. Към момента се осъществява контролирано изпускане на рисковите язовири в Западна и Югоизточна България, като през следващите 24 часа се очаква ново повишение на речните нива, уточни Асен Личев.

"Преливат язовирите Камчия, Ясна поляна, Мантра, Асеновец, Боровица, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, Йовковци и Пчелина. Продължават да се оттичат водите на реките и това денонощие тенденцията към повишаване ще е по-голяма отколкото към застой или понижаване", обясни той. Експертът допълни, че капацитетите на язовирите в страната са почти запълнени, нещо, което е необичайно за това време на годината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK