Данъчните затвориха 7 търговски обекта в Банско, Разлог и Боровец

Снимка: БГНЕС

Общо седем търговски обекта ще бъдат затворени за един месец, след като данъчни служители са открили извършвани нарушения. Мярката и принудителна и се отнася до ски гардероб и хранителен магазин в Банско, четири търговски обекта в Разлог и един в Боровец.

Освен запечатването данъчните са съставили и на други 10 обекта актове за административни нарушения.

Общо 550 проверки са извършили служителите на НАП София в зимните курорти от старта на кампанията за сезона. Установени са само 17 нарушения.
За сравнение със същия период на миналата година - при 380 проверки са съставени 30 акта. През миналия зимен сезон заради нарушения в Банско и Боровец бяха издадени 32 заповеди за затваряне, като в 9 от тях е направен опит за смяна на собствеността.

От 1 януари 2018 г. влезе в сила промяна в разпоредбите на Закона за ДДС, която НАП инициира във връзка с честата практика след проверка и налагане на принудителна административна мярка "Запечатване на обект", веднага да се сменят лицата, които стопанисват обекта, с цел да се избегне затварянето.

Мярката вече се прилага и към "новите" стопанисващи, ако те са знаели, че обекта ще бъде запечатан. За да бъдат информирани, в официалния сайт на Агенцията, ежедневно се обявяват публично обектите, които предстои да бъдат запечатани.

Като цяло данъчните отчитат, че фискалната култура в зимните ни курорти се е повишила значително и се наблюдава устойчива промяна в поведението на бизнеса.

Служителите на НАП София, съвместно с екипи от МВР, извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и следят за реално отчитане на оборотите. В заведения за обществено хранене в Банско, в които потокът от клиенти е голям, са поставени служители за постоянно наблюдение.

Целта е да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди с регистрираните по време на проверката и при съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. Ежедневно в курортите обикалят патрулни двойки, които са в помощ на търговците и могат да дадат съвет за работата с фискалните устройства, уточняват от НАП.

Извършват се и съвместни контролни действия със служителите на МВР, както и с всички институции, които са отговорни по отношение на трудовото законодателство. Приоритет в работата на екипите са и апартхотелите в града. Чрез фиктивна резервация в интернет, която играе ролята на контролна покупка, инспекторите проверяват всичко свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези т.нар. частни квартири. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK