EurActiv: България диша смъртоносен въздух

снимка: infomreja.bg

Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си EurActiv, цитиран от БГНЕС. Проблемите в България пораждат широка загриженост по отношение на качеството на въздуха в държавите-членки на ЕС. От присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряване на контрола над околната среда и приемането на правила за опазването на качеството на въздуха, водата и околната среда. Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и от националните, и от европейските институции.

"Ние имаме добри закони и системи за наблюдение, но най-големият проблем е, че няма институция, която да прилага законите", каза Георги Стефанов, експерт по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF.
Според експерти, България заедно с други страни от ЕС се проваля в прилагането на екологичното си законодателство.

Тежката индустриализация остави тежко наследство на България с края на комунистическия режим през 1989 г., пише още EurАctiv. Но днешните проблеми на страната са причинени най-вече от остарялата енергийна и индустриална инфраструктура и от застаряващия транспортен парк.

Бедността също допринася, коментира Георги Стефанов, защото големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене. Това допълнително бълва опасност от замърсяване на въздуха.
През 2010 г. ЕК предупреди София , че е превишила пределните стойности на серен диоксид, който обикновено се изпуска от ТЕЦ-овете на въглища и е предпоставка за киселинни дъждове.

Последиците от мръсния въздух както за България, така и за Румъния са смъртоносни. Преди тях се нарежда само Армения по данни на Програмата за развитие на ООН (UNDP).

Очаква се Европейската комисия да обнови своите стандарти за качество на въздуха най-късно до 2013 г. /dnes.dir.bg/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK