Трите сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев ще бъдат разгледани по същество в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи БНР. Името на Петър Илиев бе издигнато като правосъден министър в първото предложение на партия "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Във втория проектокабинет на "Има такъв народ" той беше предложен за силов виципремиер и вътрешен министър.

Сигналите за плагиатство от Петър Илиев са допустими. Това е установила проверка на заместник-ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Николай Витанов. В проверката, освен Витанов, са участвали и юрист от правния отдел на университета и специалист от отдел "Човешки ресурси".

Трите сигнала вече са изпратени на Етичната комисия на Алма Матер, която трябва да установи дали Илиев е плагиатствал от колегата си доц. Наталия Киселова.

Проверката ще се извърши по приети наскоро нови правила. Очаква се тя да отнеме най-малко три седмици. Петър Илиев ще има възможност да се яви пред Комисията, да представи или да поиска събирането на доказателства.

Самата доц. Наталия Киселова беше казала, че въпросъс плагиатството на част от нейния труд от Петър Илиев беше замразен, "вдигнат на трупчета" от 2015-а.

В първото си телевизионно интервю за "Нова телевизия", Илиев заяви, че сигналите са недопустими и постави под съмнение както правилата, по които работи Етичната комисия, така и обективността на някои от членовете ѝ. Той заяви: "Аз проблем с текста нямам, ако някой има претенции - да си е заявил претенциите."