ЕТ vs. ООД/ЕООД

Искате да откриете фирма, но не знаете каква правна форма да изберете?

Това е важен въпрос, който трябва да обмислите преди да започнете Вашия бизнес. Правилният избор на правна форма може да ви спести пари, време и нерви.

За да вземете правилното решение, трябва да се съобразите не само с обема и естеството на дейността, но и с нейните данъчни, осигурителни, правни и счетоводни аспекти.

Тъй като за малкия и среден бизнес тази дилема най-често е насочена към избора между ЕТ и ООД/ЕООД, ще изброим техните предимства и недостатъци.

 

Предимства при регистрация на ЕТ:

▪ Като начало ще започнем с това, че едно от най-важните предимства при регистрация на ЕТ беше, че не е необходим капитал. Това вече не е така, тъй като за регистриране на ООД/ЕООД вече са необходими само 2 лева.

▪ Държавните такси за регистрация на ЕТ са по-ниски в сравнение с тези за регистрация на ООД/ЕООД.

▪ При много от търговските дейности, например заведения за хранене и развлечения, някои видове услуги, платени паркинги и други едноличният търговец плаща патентен данък. Неговият размер зависи от местонахождението на обекта (за определени дейности и от неговата квадратура) и от вида на патентната дейност. Тук ще се запитате: Какво печеля като ме облагат с патентен данък? И отговорът е, че няма да подлежите на облагане с данък върху доходите на физическите лица. При ЕТ данъкът е в размер на 15% от печалбата. При значителен приход, но не повече от 50000 на година (над който търговеца трябва да се облага по общия ред) и малко разходи, облагането с патентен данък може да се окаже много изгодно.

▪ Процедурата по заличаване на ЕТ е по-лесна и бърза.

 

            ▼ Недостатъци при регистрация на ЕТ:

Ако фирменият капитал се окаже недостатъчен, собственикът отговаря с цялото си лично имущество за задълженията на фирмата.

▪ В повечето случаи облагането с патентен данък е по-неизгодно от плоския данък, който се плаща върху печалбата на ООД/ЕООД.

▪ Ако ЕТ не се осигурява на патент, а по общия ред на ЗДДФЛ, плаща 15% данък за реализираната печалба.

▪ На края на всяка календарна година собственика на ЕТ изравнява и довнася осигуровки. Т.е. плаща освен 15% данък и осигурителни вноски върху реализираната печалба (до размера на максималния осигурителен доход, определен на годишна база).

 

Предимства при регистрация на ООД/ЕООД:

Не са необходими много налични средства за откриване на ООД/ЕООД - минималният изискуем капитал при регистрация на ООД/ЕООД в размер на 2 лв.

▪ Гъвкавост по отношение на броя на съдружниците и размера на капитала.

▪ ООД/ЕООД отговаря за задълженията си до размера на капитала, а не с личното имущество на съдружниците.

▪ Независимо от дейността на ООД/ЕООД, плащате 10% плосък данък върху печалбата.

▪ Собствениците на ООД или ЕООД не довнасят осигуровки.

 

Недостатъци при регистрация на ООД/ЕООД:

Държавните такси за регистрация на ООД/ЕООД са по-високи в сравнение с тези за регистрация на ЕТ.

ООД/ЕООД се заличават с ликвидация, като процедурата отнема няколко месеца.

 

И в заключение: преди да регистрирате Вашата фирма сложете на кантара всички „за” и „против” ЕТ или ООД/ЕООД. Но във всички случаи ще е най-добре да възложите тази тежка задача на опитен счетоводител или юрист.

В счетоводна къща „Крестън БулМар – Кюстендил” ООД ще намерите подкрепа за Вашия бизнес и опитни специалисти, които да Ви помогнат да направите правилния избор.

 

КОМЕНТАРИ

Димитров16:13 - 12.09.2014
Благодаря.
Адел15:17 - 10.09.2014
Taкива статии могат само да помогнат на хората.
tim18:03 - 08.09.2014
Интересно, не си бях задавал този въпрос.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK