Проверяват месото, което внасяме от Северна Македония

Снимка: Infomreja.bg

От 15 април 2019 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва извънредни тематични проверки във връзка с предстоящите официални празници в обекти за производство и търговия с храни (складове, търговски вериги, магазини и др.), предлагащи агнешко месо и други традиционни храни, характерни за великденските и гергьовденски празници. По време на инспекциите контролните органи проверяват придружаващите документи за произход и безопасност на храните и здравната маркировка, поставена върху трупното месо.

При извършване на проверки на място, в обектите за търговия с храни на агнешко трупно месо от Северна Македония, дистрибутирано директно до получатели в България с нечетлива маркировка, БАБХ, съгласно българското и европейското законодателство, предприема мерки, свързани с възбраняване на агнешкото месо с нечетлива здравна маркировка.

В България има Гранични инспекционни пунктове (ГИП), одобрени за внос на опаковани храни. Пратките агнешко трупно месо постъпват в ЕС през граничен пункт в Гърция, тъй като няма одобрен български ГИП. Те се придружават с ветеринарен здравен сертификат издаден от компетентните органи в Северна Македония. При постъпване на пратките агнешко месо на ГИП, официалните компетентни органи в Гърция извършват физическа и документална проверка за съответствие, след което генерират в единната електронна европейска системата „TRACES“ единен ветеринарен документ за въвеждане (CVED), съдържащ информация от ветеринарния здравен сертификат.

Предлаганото в търговската мрежа на територията на България трупно агнешко месо от Северна Македония е маркирано с печати, които съдържат информация за регистрационния номер  на обекта (кланицата), одобрена да извършва търговия с Европейския съюз (ЕС).

Предварително опакованото агнешко месо се разпространява в търговската мрежа етикетирано, съгласно изискванията на пряко приложимото европейско законодателство по отношение на етикетирането и представянето на храни. Част от задължителните реквизити при етикетирането на месото е обявяването на произхода му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK