Кметът на Кюстендил с участие в кръгла маса „Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации“

Снимка: Община Кюстендил

Климатът, природата и високото качество на услугите, предлагани в града, са факторите поради които туризмът в региона се е запазил

Кметът на Община Кюстендил - Петър Паунов , заедно с председателят на Сдружение по туризъм – гр. Кюстендил – Станислав Георгиев, присъстваха на Кръгла маса „Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации“ в гр. Сандански, по покана и организация на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Специални гости на дискусията бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Деница Николова и заместник-министърът на туризма г-н Любен Кънчев, а целта на събитието - обсъждане на възможностите за подобряване на инфраструктурата в СПА дестинациите с цел устойчивото развитие на населените места в България, на чиято територия има находища на минерална вода, използвайки различните инструменти за европейско финансиране, предвидени в програмен период 2021-2027.

Заедно с Община Кюстендил участие взеха и други общини-членове на Български съюз по балнеология и СПА  - Сандански, Велинград,  Хисаря, Чепеларе, Разлог, Гърмен, Самоков, както и от целия Управителен съвет, председателите на сдруженията на хотелиерите и ресторантьорите в други градове и членове – инвеститори в сектора.

По време на дискусията заместник-министър Деница Николова презентира основните акценти, които ще бъдат заложени за финансиране с европейски средства в следващия програмен период 2021-2027, един от които е извеждането на икономическия потенциал на територията. „Оттук нататък за нас акцентът в сектор туризъм ще бъде по какъв начин може да генерираме по-голяма брутна добавена стойност, по-голяма заетост на хората и съответно да повишим стандарта на живот чрез повишаване на доходите на хората, които работят в сектора“, каза още зам.-министър Николова.

Заместник-министърът на туризма г-н Любен Кънчев приветства инициативата и участниците в Кръглата маса с приветствие от вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова. В обръщението на министъра се посочва, че показателен за бъдещето на здравния и СПА туризъм е фактът, че в условията на пандемия вследствие на COVID-19, интересът към този туристически продукт е висок.

Според председателя на Сдружение по туризъм – Кюстендил, безопасността, климатът, природата и високото качество на услугите, предлагани в града, са факторите поради които туризмът в региона се е запазил като стабилен отрасъл през последните месеци и работата с Община Кюстендил в посока развитието на медикъл и балнео сектора ще доведе не само до полуляризация на града като древен курорт с балнеоложки традиции, но и възможността за обособяване на региона като сигурна дестинация в условия на пандемия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK