ЕС не знае защо Великобритания иска отлагане на Брекзит

Източник: ThinkStock/Getty Images

Европейският съюз трябва да разбере какво иска Великобритания да постигне по време на исканото от нея удължаване на крайния срок на излизането от Общността и каква роля иска да играе в ЕС през това време, преди ЕС да може да приеме отлагане на Брекзит.

За това настоя френският министър по европейските въпроси Амели де Мончалин, цитирана от "Ройтерс".

Британският премиер Тереза Мей поиска да бъде отложен деня, в който Великобритания ще излезе от ЕС от 12 април на 30 юни, тъй като британският парламент не може да реши при какви условия иска да излезе от Общността.

Мончалин обаче предупреди, че такова удължаване няма да бъде автоматично.

"Искаме да разберем по каква причина Великобритания се нуждае от това удължаване", изтъкна тя пред журналисти на влизане за среща на министрите по европейските въпроси на страните членки в Люксембург, която ще подготви срещата на върха на ЕС за Брекзит в сряда.

"След това идват въпросите за условията: каква роля иска да играе Обединеното кралство по време на това удължаване, в какви решения иска да вземе участие", коментира още тя.

Междувременно френският финансов министър Бруно льо Мер настоя, че Тереза Мей трябва представи ясен и надежден изход от сътресенията около излизането на Великобритания от ЕС, за да може Франция да приеме отлагане на Брекзит.

"Необходима е яснота за причините за отлагането и как то в крайна сметка ще улесни постигането на споразумение", коментира Льо Мер пред френска телевизия.

Запитан дали Брекзит без споразумение е неизбежен, ако Мей се провали, Бруно льо Мер отговорил: "Предпочитам споразумение. Но Тереза Мей трябва да ни даде причините, поради които иска отлагане и тези причини трябва да са достоверни".

Мей днес е в Берлин и Париж, за да се срещне с двете водещи сили в ЕС преди срещата на върха в сряда в Брюксел, на която лидерите на страните членки на ЕС ще вземат решение за допълнително удължаване на крайната дата на Брекзит. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK